Evo šta ih može ublažiti
24

Tim naučnika iz Njemačke pronašao mogući uzrok migrena, bol nije povezana s glavom

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Tenzijske glavobolje i migrene najčešći su tipovi glavobolja, ali tačan uzrok tih stanja još uvijek nije određen. Međutim, tim naučnika iz Njemačke došao je do zanimljivih rezultata.
Oni su proučavali magnetske rezonance 50 pacijenata kako bi analazirali povezanost između učestalosti glavobolje, boli u vratu i pokreta mišića lica.

Posebno su se usredotočili na trapezne mišiće - velika trokutna tkiva koja se protežu preko stražnjeg dijela vrata i ramena i vode do glave i lopatica.

Istraživači su otkrili da su oni koji pate i od glavobolje tenzijskog tipa i od migrene pokazali veće naprezanje tih vratnih mišića. Drugim riječima, glavobolje su posljedica doslovne boli u vratu.

Skeniranja putem magnetne rezonance koja su snimili naučnici pokazala su da su sudionici u danima kada su patili od bolova u glavi i vratu također pokazali veću razinu stresa na vratu, što je sugerisalo da su ti mišići bili upaljeni.

To je dovelo stručnjake do zaključka da upala u vratu, koja se može razviti iz nekoliko razloga, uključujući loše držanje, nedostatak sna, ozljede i stres može biti povezana s tenzijskim glavoboljama i migrenama.

"Naša otkrića podupiru ulogu vratnih mišića u patofiziologiji primarnih glavobolja. Stoga, tretmani koji ciljaju mišiće vrata mogu dovesti do istovremenog ublažavanja bolova u vratu, kao i glavobolje", rekao je ljekar Nico Sollmann.

Sollmann je primijetio da neinvazivne opcije liječenja koje izravno ciljaju na mjesto boli u mišićima vrata poput masaže ili akupunkture mogu biti vrlo učinkovite i sigurnije od lijekova.

Inače, prema American Migrene Foundation, dvije od tri odrasle osobe u SAD-u pate od tenzijskih glavobolja, a više od 37 miliona Amerikanaca pati od migrene. No, unatoč velikoj statistici, univerzalni tretman i lijek još uvijek nisu pronađeni.