{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tamna strana ekstremnog gubitka kilograma: Višak kože i emotivni problemi

18.9.2015. u 09:59
3
119
Tamna strana ekstremnog gubitka kilograma: Višak kože i emotivni problemi
3
Julia Kozerski iz Wisconsina izgubila je 72 kilograma kada se odlučila udati za sadašnjeg supruga. Odluku o mršavljenju donijela je 2009. godine i do danas je postigla nevjerovatan uspjeh. I dok su je svi hvalili i divili joj se, Julia je padala u duboku depresiju.
Julia je imala 153 kilograma i nakon što je smršavila za 72 kilograma, ostao je problem - koža koja ružno visi na njenom tijelu i deformiše oblik. U vidu psihoterapije, Julia je počela fotografisati svoje tijelo i pokazala svijetu s čime se suočavaju osobe koje izgube veliki broj kilograma. Na ovaj način izrazila je osjećanja za koja nije znao ni njen suprug.

"Veliki je fokus na izgledu i brojkama, a manji na tome kako se osoba osjeća. Mislim da se upravo tu stvara stigma i osjećaj srama", rekla je.

Odlučila je smršaviti kada je shvatila da mora nešto uraditi za sebe i svoje zdravlje. Od tada je počela brojati kalorije koje unosi, pojačala vježbati i bila je na dijeti.

"Duboko sam vjerovala da će me naporan rad i odlučnost dovesti do savršene forme i osobe iz mojih snova, ali stvarnost je bila sasvim drugačija", rekla je Julia.

Na fotografijama se vidi kako se bori sa svakodnevnim aktivnostima i situacijama. Na njenom licu se vidi bol, nesigurnost, tuga i stid. I dok će mnogi okrenuti glavu od ovakvih prizora i kritikovati je, ona je odlučila da te fotografije objavi, zbog svih žena koje su izgubile veliki broj kilograma i prolaze kroz emotivnu agoniju.

"Svi mi imamo mane na neki način. Ali ako znate da niste sami, da ne postoji normalno, ispravno ili pogrešno, možete živjeti otvoreno i slobodno", kazala je Julia.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: