Zdravlje
35

Svake godine krv daruje između 15 i 16 hiljada Bosanaca i Hercegovaca

Piše: L. Č.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Danas, 14. juna, se obilježava Svjetski dan dobrovoljnog darivanja krvi, a od 2005. godine se na listi zemalja koje obilježavaju ovaj dan nalazi i Bosna i Hercegovina.

Na ovaj dan se različitim aktivnostima nastoje animirati novi darivaoci krvi i poslati poruka o važnosti dobrovoljnog, neplaćenog i redovnog davanja krvi onima kojima je najpotrebnija. Istovremeno, današnji je dan prilika za zahvalu i odavanje počasti darivaocima krvi koji širom svijeta spašavaju ljudske živote.

Danas je ispred Katedrale u Sarajevu izveden performans animiranja ljudi na dobrovoljno darivanje krvi, a volonteri Crvenog križa Kantona Sarajevo su transparentima predstavili detalje o krvnim grupama.

"Ovim putem želim da čestitam ovaj dan svim našim darivaocima i da pozovem one koji to dosad nisu postali da skupe hrabrosti i učine jedno humano djelo donirajući krv onima kojima je najpotrebnija", kazala je za Klix.ba Maida Šalaga Baždar iz Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH.

Ona je dodala kako svake godine svijest o darivalaštvu krvi raste iako to ide polako i postepeno, važno je da svijest o važnosti darivalaštva krvi ne pada ispod neke donje granice.

Sudeći prema podacima Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH, u BiH godišnje krv donira između 15.000 i 16.000 ljudi.

"To su naši redovni davaoci, davaoci na poziv, donori koji daruju trombocite, ali i oni koji daju krv na mnogobrojnim akcijama koje organizujemo u toku godine. Taj broj je dostatan, ali znamo da to uvijek može bolje i trudimo se da radimo na tome", kaže Šalaga Baždar.

Darivalac krvi je osoba koja daje krv, plazmu ili druge sastojke krvi i za to nije plaćena u novčanom ili nekom drugom obliku koji bi mogao biti zamjena za novac. Krv mogu dati zdrave osobe starosti od 18 do 65 godina, muškarci mogu dati krv svaka tri mjeseca, a žene svaka četiri mjeseca.

Svjetski dan darivalaca krvi tradicionalno obilježava i Crveni križ FBiH, a ove godine pod sloganom "Krv spaja sve nas". Ove je godine grupa autora izradila "Vodič za dobrovoljno davalaštvo krvi", koji je objavljen u izdanju Crvenog križa FBiH, a koji za cilj ima populariziranje i podsticanje stanovništva da se odvaži na dobrovoljno i redovno darivanje krvi.

Vodič sadrži osnovne informacije o Crvenom križu kao najvećoj svjetskoj humanitarnoj organizaciji, uvod u darivalaštvo krvi s osvrtom na zakonske odredbe i javne ovlasti, informacije kad i gdje se može darovati krv, krvne grupe i RH faktor. Drugi dio odnosi se na animaciju, društveno vrednovanje, kao i na proceduru prije, tokom i poslije darivanja krvi. U Vodiču su i informacije kako se postaje darivalac krvi te ko i iz kojih razloga ne može darovati krv privremeno ili trajno.

Vodič je pisan jednostavnim jezikom i dizajniran tako da bude prepoznatljiv široj populaciji.