BiH
130

Iz Zavoda za transfuziju FBiH i dalje pozivaju na davanje krvi

Piše: Š. B.
Apel iz Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije BiH koji je objavljen prošle sedmice zbog smanjenih zaliha krvi, a naročito krvnih grupa A+ i 0+, dao je dobre rezultate. Građani su se u Zavod javljali u povećanom broju te su zalihe krvi relativno obnovljene.

Bez obzira na obnovljene zalihe krvi iz Zavoda su nam rekli kako moraju nastaviti istim tempom, barem do polovine septembra kada i počinju njihove redovne akcije.

Budući da krv kao lijek ima svoj vijek trajanja, Zavod mora svakodnevno obnavljati zalihe kako ne bi došli u situaciju nemogućnosti izdavanja krvnih komponenti što bi imalo za posljedicu otkazivanje operativnih programa.

Vijek trajanja eritrocita je 35 dana, dok trombociti, kao najlabilnija komponenta mogu "stajati" tek pet dana.

S obzirom na to da se na dnevnom nivou izdaje u prosjeku 60 doza krvi, Zavod bi trebao obezbijediti isto toliko davaoca, što znači da je potreban konstantan rad na animaciji davaoca.

"Krv treba čekati pacijenta, a ne pacijent krv", poručuju.

Ljetni period je inače u svakoj transfuziji kritičan period zbog godišnjih odmora, jer je smanjen broj akcija prikupljanja krvi u školama, fakultetima, zatim zbog povećanog saobraćaja, a samim tim i saobraćajnih udesa, ali i turista koji u posljednje vrijeme sve više dolaze ne samo u Sarajevo, već i u ostale gradove Federacije.

Veći broj doza je potreban za zbrinjavanje povrijeđenih, obavljanje redovnih operativnih zahvata, hirurških i ginekoloških intervencija, liječenje anemija, karcinoma i drugih stanja koja zahtijevaju terapiju krvnim komponentama.

Odsjek za animaciju i promociju davalaštva svakodnevno se trudi da obezbijedi dovoljne količine krvi, bilo upućivanjem poziva davaocu ili organizovanjem akcija na terenu.Svakako su tu i volonteri Crvenog križa koji animiraju sugrađane kako bi darovali najdragocjeniju tečnost.

Zavod i dalje poziva sve one između 18 i 65 godina starosti, koji se osjećaju dobro da dođu u Zavod za transfuzijsku medicinu i daruju dio sebe drugima.

Zavod je otvoren svakim radnim danom od 07.30 do 19.00 sati, a sve dodatne informacije za rad na terenu i rad subotom možete pratiti na web stranici Zavoda.

Svi zainteresovani mogu se javiti na brojeve telefona: 033/567-302, 033/567-324. U slučaju potrebe, davaocima je obezbijeđen prevoz u oba pravca.

"Kada neko anonimno, dobrovoljno i bez ikakve nagrade daruje krv za nepoznate ljude, onda je to nešto najplemenitije i zavrijeđuje pažnju kako pojedinca tako i društva", poručuju iz Zavoda.