Stimulira vaš mozak
50

Spavate li s upaljenim svjetlom? Evo zašto biste to ipak trebali izbjegavati

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Bez obzira na to jeste li samo umorni ili je to vaša navika, ponekad jednostavno zaspite s upaljenim svjetlom. Možda ćete se kasnije probuditi i isključiti ga ili samo nastaviti spavati, ali to u svakom slučaju trebali biste izbjegavati svjetlo tokom spavanja.
Kako navodi psihologinja Shelby Harris poželjno je da spavate u mračnoj sobi jer je to bolja opcija za vaše zdravlje i san. Ona ističe da izloženost svjetlu, naročito noću može poremetiti vaš ciklus spavanja.

Teže ćete zaspati

Svjetlost daje vašem mozgu signal da se trebate probuditi, a suprotno tome, mrak šalje signal da je vrijeme za spavanje. To je zato što svjetlost potiskuje lučenje melatonina, koji vam pomaže da spavate i reguliše vaš ciklus spavanja. Osim toga, kaže Harris, svjetlost stimulira vaš mozak pa se zbog toga teže opušta prije spavanja.

Ometa vaš ciklus spavanja

Svjetlo u prostoriji može ometati različite faze sna, a sve su važne kako biste se odmorili i lakše probuduli, a pored toga tokom sna dobijate ono što je neophodno za vaše tijelo.Ranija istraživanja u ‌Sleep Medicine‌ otkrila su da spavanje s upaljenim noćnim svjetlom utječe na cikluse spavanja, povećavajući prvu fazu spavanja i smanjuje fazu dubokog sna.

Smanjuje kvalitetu i dužinu sna

Svjetlo djeluje na vaše tijelo čak i dok spavate. Interesantno je da spavanje s većom izloženošću vanjskom noćnom svjetlu također povezano sa smanjenjem vremena spavanja jer i dalje smanjuje takozvanu proizvodnju melatonina.

Naredni dan se osjećate loše

Psihologinja Harris ističe da spavanje s upaljenim svjetlom može dovesti do toga da se naredni dan osjećate loše, a to dalje može utjecati na vašu koncentraciju, raspoloženje i cjelokupno zdravlje.

Povećava rizik od hroničnih bolesti

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), nedostatak sna je povezan s razvojem dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, pretilosti i depresije. U istraživanju iz 2022. godine, zdrave odrasle osobe koje su spavale uz umjerenu izloženost svjetlu tokom spavanja jednu noć imale su povećan broj otkucaja srca i veću otpornost na inzulin.