Manje od pola sata
88

Spavanje tokom dana je korisno za mozak

D. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Odvajanje vremena za kraće spavanje tokom dana korisno je za mozak te pomaže u očuvanju njegove veličine duži period, ustanovili su istraživači s Londonskog univerzitetskog koledža.

Istraživači su ustanovili da je mozak ljudi koji spavaju tokom dana veći za 15 kubnih centimetara, a to je ekvivalentno odlaganju starenja za tri do šest godina.

Međutim, upozorili su da taj san treba trajati manje od pola sata.

Danas je mnogim ljudima zbog poslovnih obaveza teško odvojiti vrijeme za dnevni san.

Pokazalo se da je dnevni san ključan za razvoj novorođenčadi, zatim postaje sve manje uobičajen kako starimo, a potom se bilježi novi porast nakon odlaska u penziju. Oko 27 posto ispitanika starijih od 65 godina spava tokom dana.

Stručnjaci kažu da je savjet za spavanje "prilično lako dati" u poređenju sa savjetima za gubitak težine ili vježbanje, jer su oni "teški za mnoge ljude".

Mozak se starenjem prirodno smanjuje, no da li bi dnevni san mogao pomoći u prevenciji bolesti poput Alzheimerove, potrebno je dodatno istražiti.

Zdravlje mozga je važno zbog prevencije od demencije i stanja povezanih s poremećenim snom. Istraživači sugerišu da loš san vremenom oštećuje mozak uzrokujući upalu te da to utječe na veze između moždanih ćelija.

"Redovno drijemanje može zaštititi od neurodegeneracije tako što će nadoknaditi nedostatak sna", tvrde istraživači.

Međutim, neki će radije izabrati 30 minuta vježbanja od pokušaja pronalaska udobnog mjesta za san na poslu, što je također veoma korisno.

Drijemanje može poboljšati zdravlje, no može djelovati i negativno tako da se čovjek osjeća umorno i da osjeća da treba više spavati. Stoga je dnevni san važno ograničiti na manje od pola sata.