|

Sedam stvari koje morate znati o celulitu ukoliko ga se želite riješiti

Sedam stvari koje morate znati o celulitu ukoliko ga se želite riješiti
10
Klix.ba
7.1.2015. u 21:04
55
komentara
10

dijeljenja
Sedam stvari koje morate znati o celulitu ukoliko ga se želite riješiti Foto: Ilustracija
Šta je zapravo celulit, kako nastaje, koliko je čest i kako ga se riješiti?
Celulit je potkožna naslaga masnog tkiva s karakterističnim udubinama i čvorićima, tzv. narandžina kora. U pitanju je stanje kod kojeg dolazi do nagomilavanja masnoća i toksina pod kožom, što dovodi do slabljenja vezivnog tkiva, koje povezuje kožu s mišićima, te stvaranja karakterističnog nabiranja gornjeg sloja kože.

Celulit nije saloNe miješajte ovo dvoje. Celulit ustvari čine tek udubljenja i čvorići na koži koji se vide kad se masne naslage rasporede u manje "džepiće" u koži, pojašnjava plastični hirurg Matthew Schulman.

Celulitu su podložnije ženeKolagen u koži kod žena se raspoređuje u paralelne redove, poput stubova, što dovodi do "dijeljenja masti", te iz tog razloga on biva vidljiv na koži, pojašnjava Schulman. Kod muškaraca se pak kolagen skuplja u X-formi, što dovodi do stvaranja izuzetno malih pregrada za skupljanje sala, pa ne dolazi do stvaranja celulita.

Mršanje vam neće pomoći u tome da se riješite celulitaUkoliko imate više masnog tkiva, veće su šanse da će vaš celulit biti vidljiviji, a čak i ako smršate doći će do oštećenja tkiva i rastegnute kože. Geni, infekcije i hormonski disbalans mogu utjecati na to koliko ćete celulita imati, a čak i ako mnogo smršate, to ne znači da ćete ga u potpunosti eliminisati.

Kreme i vježbanje mogu pomoćiTražite kreme koje sadrže kofein ili retinol. Kofein stimuliše cirkulaciju i privremeno sužava masne ćelije, dok retinol pomaže u obnavljanju ćelija tokom vremena, kaže dermatologinja Francesca Fusco. Dermatolozi preporučuju da najprije koristite kremu sa retinolom, a potom onu sa kofeinom. Imajte na umu ipak da vas same kreme neće riješiti celulita. Također, ne zaboravite na vježbanje i unošenje dovoljno vode.
Prijavi grešku


Komentari (55)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...