Umrlo 42.000 osoba u tri godine
45

SAD: Povećana stopa smrtnosti pasivnih pušača

Klix.ba
Pasivni pušači, iako direktno ne udišu dim, imaju teške zdravstvene probleme, koji nekad vode do smrtnosti, pokazalo je novo istraživanje Univerziteta Californica u San Franciscu.

Prema prikupljenim podacima, od 2003. do 2006. godine u Americi je umrlo 42.000 osoba od posljedica pasivnog pušenja, među kojima je 900 djece.

Iako izgleda bezazleno, pasivno pušenje izaziva teške bolesti koje uzrokuje dim cigareta, kao što su srčane i plućne bolesti, a kod novoređenih beba uzrokuje slabiji napredak te sindrom iznenadne smrti dojenčadi.

"Istraživači su otkrili da je pogrešno mišljenje da će problem nestati ako manje pušimo i ako zabranimo pušenje na javnom mjestu. Pušači imaju izbor - pušiti ili prestati, ali pasivni pušači nemaju, tako da moramo misliti i na to kako dim naše cigarete utječe na druge osobe", rekao je Wendy Max, vođa istraživanja za The Times.

Možda mislite da taj dim ne utječe na vas, ali dovoljno je da je neko ko puši prošao pored vas ili stajao tokom pušenja. Najčešća bolest koja nastaje kao posljedica pasivnog pušenja je rak pluća ili grla.

Istraživači se nadaju da će ovo istraživanje utjecati na smanjenje ili prekid pušenja i da će duhanske industrije pojačati programe za zaštitu pušača i nepušača, pogotovo pripadnike ranjivih grupa.