Prestanite i sačuvajte zdravlje
60

Jedna cigareta dnevno - dvostruki rizik od prerane smrti

Klix.ba
Žene koje "umjereno" konzumiraju cigarete, pa čak i one koje ispuše svega jednu cigaretu dnevno, imaju dvostruko veći rizik od iznenadne smrti, pokazala je nedavno provedena studija.

Istraživanje je vršeno više od tri decenije, a učestvovala je 101.000 američkih medicinskih sestara.

Ustanovljeno je da pušači koji umjereno konzumiraju cigarete imaju veći rizik od srčanih problema i iznenadne smrti, nego osobe koje ne puše.

Također, dokazano je da se prestankom pušenja kroz nekoliko godina taj rizik umanjuje, objavio je američki žurnal Heart Association.

Nakon što su uzeli u obzir sve rizične faktore, kao što su visok krvni pritisak, visok holesterol i nasljedne bolesti srca, dr. Roopinder Sandhu i njene kolege otkrili su da žene koje puše čak i 14 cigareta dnevno u prosjeku imaju dva puta veći rizik od iznenadne smrti.

Svakih pet godina aktivnog pušenja taj rizik se povećava za osam posto.

"Ovo istraživanje ima za cilj pokazati koliko je zapravo važno prestati pušiti i umanjiti rizik od srčanih bolesti. Naravno da je teško prestati i moguće je da pušači nekoliko puta pokušavaju prestati dok ne uspiju", kazla je.

Ellen Mason, iz britanske Fondacije Heart istakla je da istraživanje pokazuje da samo nekoliko cigareta dnevno ostavlja ozbiljne zdravstvene posljedice.

"Vjerovatno će mnogi odlučiti da prestanak pušenja bude njihova novogodišnja odluka. U tome ih treba podržati, jer je to nešto najbolje što mogu učiniti ta svoje zdravlje".