Znatno smanjen nivo holesterola
27

Redovnim konzumiranjem jabuka žene čuvaju srce od infarkta

Klix.ba
Redovnim konzumiranjem samo dvije jabuke dnevno žene mogu zaštititi svoje srce od srčanih bolesti, tvrde naučnici.

Naučnici su otkrili da jabuke znatno smanjuju nivo masnoće u krvi i to kod žena nakon menopauze. To je ujedno i najrizičnija grupa kod koje može doći do srčanog i moždanog udara.

Konzumiranjem jabuka redovno u trajanju od šest mjeseci smanjit ćete nivo holesterola za jednu četvrtinu. Najveći uspjeh je u tome što se smanjuje nivo "štetnog" holesterola od kojeg se stvaraju ugrušci u krvi i tako dolazi do zažepljenja krvnih sudova.

Procijenjeno je da oko 45 posto žena u postmenopauzi pati od različitih bolesti srca ili da su pod rizikom od moždanog udara. Naučnici kažu kako do menopauze žene imaju neku vrstu prirodne zaštite od ifarkta, no, u dobi od 50 godina pa nadalje rizik se naglo povećava.

U ovom istraživanju je učestvovalo 160 žena koje su prošle kroz menopauzu, a koje su se pridržavale uputstava da svakodnevno jedu jabuke. Nakon početnog mjerenja holesterola u krvi i na kraju perioda od šest mjeseci, moglo se jasno vidjeti da se nivo štetnih masnoća smanjio za 24 posto, prenosi Daily Mail.