Istraživanje
0

Menopauza prije 46. godine može prouzrokovati infarkt

Klix.ba
Žene koje prolaze kroz menopauzu prije svoje 46. godine imaju duplo veće izglede da dobiju srčani ili moždani udar, u odnosu na one koje to prođu u kasnijoj životnoj dobi, pokazalo je istraživanje.

Vođa istraživanja, dr. Melissa Wellons sa Univerziteta Alabama u Birminghamu, je savjetovala ženama koje rano prolaze kroz menopauzu da povedu duplo više računa i ulože dodatne napore kako bi smanjile rizik.

“Moja preporuka za njih je da povedu računa o stvarima za koje inače znamo da mogu prouzrokovati srčani ili moždani udar. Prije svega, trebale bi redovno kontrolisati holesterol i držati krvni pritisak pod kontrolom”, savjetuje Wellons.

Wellons i njene kolege su proveli istraživanje, ondnosno anketirali su 2.509 žena, uključujući bjelkinje, kao i azijatkinje te žene hispanoameričkog porijekla.

Blizu 700 njih, odnosno 28 posto, prošle su kroz menopauzu prije 46. godine života. Prosječna dob kada žene ulaze u menopauzu je inače 51. godina u SAD-u i 52. kod Evropljanki.

Mlađa grupa žena koje su prošle kroz menopauzu najčešće su imale operativni zahvat uklanjanja maternice, što je i dovelo do toga.

Na početku istraživanja nijedna od žena nije imala kardiovaskularnih problema, a naučnici su ih pratili pet godina kako bi vidjeli kakav je odnos uranjene menopauze i srčanog ili moždanog udara, prenosi Daily Mail.

Nije najjasnije zbog čega rana menopauza može prouzrokovati srčani ili moždani udar, ali se pretpostavlja da bi pad hormona estrogena mogao izazvati takvo nešto.