Zdravlje
7

Paradajz sprečava moždani udar

SRNA
Ishrana bogata paradajzom smanjuje rizik od moždanog udara, tvrde istraživački u Finskoj.

Oni su proučavali uticaj likopena, svijetlocrvene supstance koja se može naći u paradajzu, paprikama i lubenicama.

Rezultati studije, koja je urađena na uzorku od 1.031 muškarca, koji su objavljeni u časopisu Neurology, pokazali su da su osobe koje su imale najviše likopena u krvotoku bile najmanje izložene riziku da dobiju moždani udar.

Udruženje za moždani udar založilo se za dodatna istraživanja o tome zašto likopen ima taj efekat, navodi BBC.

Nivo likopena u krvi kod ispitanika mjeren je na početku studije, a istraživači su ih pratili narednih 12 godina.

Oni su bili podijeljeni u četiri grupe na osnovu količine likopena u krvi.

U grupi od 258 muškaraca sa niskim nivoom likopena zabilježeno je 25 moždanih udara i 11 moždanih udara u grupi od 259 muškarca, kod kojih je bio visok nivo likopena.

Rezultati ukazuju da je rizik od moždanog udara bio smanjen za 55 posto ako osoba unosi hranu bogatu likopenom.

Doktor Jouni Karppi sa Univerziteta Istočna Finska u Kuopiju rekao je da je ova studija potvrdila da je ishrana bogata voćem i povrćem povezana sa manjim rizikom od moždanog udara.

"Ovi rezultati potvrđuju preporuku da ljudi treba pet puta dnevno da jedu voće i povrće, što će dovesti do velikog smanjenja u broju moždanih udara“, rekao je on.

Karppi je dodao da likopen djeluje kao antioksidant, smanjuje upalu i sprečava zgrušavanje krvi.

Doktor Clare Walton iz Udruženja za moždani udar rekla je da studija ukazuje da antioksidant, koji se može naći i u paradajzu, crvenoj paprici i lubenici može da pomogne u smanjenju rizika od moždanog udara.

Ona je dodala da ovo ne treba da obeshrabri ljude pa da prestanu da jedu druge vrste voća i povrća koji imaju dobre efekte po zdravlje jer i dalje ostaju važan segment ishrane.

"Dodatna istraživanja treba da pomognu da razumijemo zašto određeni anitoksidant u povrću kao što je paradajz pomaže u smanjenju rizika od moždanog udara", rekla je Walton.