|

Jedite paradajz i nećete biti depresivni

Jedite paradajz i nećete biti depresivni
34
Klix.ba
5.12.2012. u 10:33
5
komentara
34

dijeljenja
Jedite paradajz i nećete biti depresivni
U jednom od novijih istraživanja tvrdi se kako konzumiranjem paradajza nekoliko puta sedmično umanjujete sebi šanse i za pedeset posto da patite od depresije.
Istraživači su analizirali mentalnu zdravstvenu evidenciju i prehrambene navike 1000 muškaraca i žena u dobi od 70 ili više godina. Rezultati su pokazali da su oni koji jedu paradajz dva do šest puta sedmično 46 posto manje podložni depresiji od onih koji to povrće konzumiraju manje od jednom sedmično.

Međutim, drugo voće i povrće ne daje takve beneficije po psihičko zdravlje, pokazalo je istraživanje. Konzumiranjem mrkve, tikve i luka nećete postići nikakav ili će to imati zanemariv učinak na mentalno zdravlje. To ne znači da ovo povrće trebate prestati jesti, ono itekako ima učinak na fizičko zdravlje.

Što se tiče paradajza, on je naročito bogat antioksidansima koji pomažu u čišćenju organizma i sprečavanju bolesti. Paradajz je naročito dobar izvor likopena, koji mu daje crvenu boju, a povezuje se sa smanjenjem rizika od srčanog udara i raka prostate.

Približno 20 posto ljudi pati od depresije u nekom trenutku života. Pogotovo su žene sklone depresiji, ili bar sklonije od muškaraca. Depresiji su naročito sklone starije osobe zbog čestih upala i drugih bolesti, pa i usamljenosti.

Ove blagodati paradajza za mentalno zdravlje inače su istraživali kineski i japanski naučnici, prenosi Daily Mail.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...