Tvrdnje američkih naučnika
1
Rak se može prevenirati
Komentari (3)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Imaju. Ta kategorija imenica se, inače, naziva SINONIMIMA. Onaj koji zn... je u pravu. Mada se lingvisti u principu slažu da nema 100% identičnih sinonima (u ovisnosti o kontekstu, mogu postojati neke nijanse, ali to znanje ne možeš očekivati ni od urednika ovog portala ni od njegovih posjetilaca), u ovom slučaju radi se o direktnom KALKU - prenošenju značenja, tj. bukvalno nekadašnjem prevođenju, koje se tokom vremena prestalo osjećati kao prijevod. Etimološki, s+priječiti je isto što i na latinskom pre-venire, preduprijediti, preduhitriti, stići negdje prije nekog drugog. Međutim, još je značajnije to što KONTEKST određuje koje imenice JESU sinonimi. Pitaj bilo kog stručnjaka ne za jezik nego za medicinu (prevenciju bolesti) da ti objasni da li se \"spriječiti/sprečavati\" razvoj nekih bolesti/epidemija/malignih stanja imalo razlikuje od \"prevencije\" razvoja boleština, epidemija itd. Ili si ti jedan od onih pametnjakovića što samo moraju da se jave i kontriraju svemu?
Spiječiti znači spriječiti, a prevenirati znači prevenirati. Te dvije riječi nemaju identično značenje
I još kad bi preveli na bosanski.... To što koristite tuđicu umjesto bosansku riječ (spriječiti) ne čini vas ništa pametnijim...