Tvrdnje američkih naučnika
1

Rak se može prevenirati

Sarajevo-x.com
Više od polovine svih kancerogenih oboljenja se može prevenirati, tvrdi nova studija koju su proveli istraživači s Univerziteta u Washingtonu.

"Imamo ogroman broj podataka o uzrocima raka i njegovoj prevenciji. Vrijeme je da uložimo sredstva i implementiramo znanja", kaže Graham Colditz, direktor Centra za prevenciju i kontrolu raka.

Na osnovu dostupnih podataka, pušenje i ishrana, kao i kompletan način života, znatno utječu na obolijevanje od raka.

Samo pušenje je odgovorno za trećinu svih slučajeva raka u SAD, a na prekomjernu tjelesnu težinu i pretilost otpada 20 posto slučajeva.

Kao najveće prepreke u uspješnoj prevenciji zloćudnog oboljenja, ljekari navode skepticizam da se rak može spriječiti, prekasno otkrivanje bolesti i istraživanje s naglaskom na liječenje, a ne sprečavanje.

Procjenjuje se da se svake godine u SAD evidentira 1.639.910 slučajeva karcinoma, a više od pola miliona Amerikanaca očekuje da umre od raka u ovoj godini. Samo od bolesti srca umre više ljudi.

Colditz i njegov tim smatraju da je sve snage potrebno usmjeriti u promoviranje zdravog stila života te zagovaranje brzog ukidanja transmasti iz upotrebe, kao i jaču kontrolu u duhanskoj industriji.

"Ako želimo promijeniti zdravlje, moramo promijeniti politiku", tvrde američki istraživači.