Zdravlje
17

Previše vježbanja može naškoditi vašem tijelu

Klix.ba
Vježbe su najbolji načina da se oblikuje i učvrsti tijelo, te izgube suvišni kilogrami. Međutim, previše vježbanja može izazvati kontraefekat i narušiti vaše zdravlje, poručuju stručnjaci.

Do neželjenih posljedica ili povreda dolazi kada se upustimo u neplanirano vježbanje.

"I dok 30 do 45 minuta žustrijeg hodanja dnevno, pet puta u sedmici, jača imunitet, napornije aktivnosti mogu imati negativan utjecaj na tijelo", kaže fitness ekspert Erin MacCann.

Kada je tijelo izloženo fizičkom naporu kao što je vježbanje reaguje na sličan način kao kada je izloženo mentalnom stresu.

"Hormon kortizol stimulira proizvodnju energije i poboljšava mišićnu izdržljivost, ali on djeluje i kao imunosupresant. Tako da i umjereno vježbanje izaziva šok u organizmu, a za oporavak je potrebno 72 sata", kaže McCann.

Ona predlaže načine kako ojačati imunološku funkciju:

  • Uvijek ostavite vremena da se odmorite nakon vježbanja. To će pomoći mišićima da se oporave i poboljšati vaše imunološko zdravlje.
  • Kroz hranu povećajte unos nutrijenata koji pojačavaju imunitet. Jedite borovnice, brokoli, jaja, sjemenke tikve...i ostalu hranu koja sadrži vitamin C i cink.

  • Uzimajte suplemente ili biljne preparate koji jačaju imunitet.