Promo
64

Preuranjena ejakulacija, problem koji pogađa oba partnera

Razgovori o problemima u spavaćoj sobi su uvijek neugodni, posebno kada je muškarac taj koji ima problem. Započinjanje razgovora o problemu je prvi korak u njegovom prevazilaženju.

Mnogim ženama je dobro poznat ovaj frustrirajući osjećaj: u prenatrpanom rasporedu obaveza jedva ste odvojili vremena za romansu i sve je krenulo savršeno, dok on nije završio prebrzo, a ti ostaješ nezadovoljena.

O ovoj temi razgovarali smo s urologom, prim. dr Selverom Šabanovićem iz Poliklinike Šabanović.

Koji su najčešći poremećaji seksualne funkcije kod muškaraca?

Dva su najčešća poremećaja, erektilna disfunkcija i preuranjena ejakulacija. Erektilna disfunkcija je najpoznatiji poremećaj seksualne funkcije i ima gotovo celebrity status, te sigurno ne postoji niti jedna osoba koja ne zna šta su male plave pilule i za šta se koriste. S druge strane, preuranjena ejakulacija koja ima gotovu jednaku učestalost, ostaje zapostavljena. Muškarci ne vole da pričaju o problemima sa seksualnošću, te zbog neznanja često pribjegavaju pogrešnoj terapiji. Za oba poremećaja uzimaju istu terapiju na svoju ruku, bez da se posavjetuju sa ljekarom.

Šta je ustvari preuranjena ejakulacija?

Preuranjena ejakulacija je stalna ili povremena ejakulacija koja se dešava nakon minimalne seksualne stimulacije, odmah ili gotovo odmah nakon penetracije i prije nego što to osoba želi. Javlja se kod muškaraca svih životnih dobi. Primarna preuranjena ejakulacija je cjeloživotna i dešava se uvijek ili gotovo uvijek jednu minutu nakon vaginalne penetracije ili čak i prije. A može se javiti i kasnije u životu, nakon odnosa koji su trajali dovoljno dugo, i to je sekundarna preuranjena ejakulacija. Čak oko 30% muškaraca se susreće s ovim problemom, dakle, svaki treći-četvrti muškarac, ali pravo rješenje uglavnom izostaje.

prim. dr Selver Šabanović
prim. dr Selver Šabanović

Koje su posljedice preuranjene ejakulacije?

Preuranjena ejakulacija utiče na oba partnera podjednako. Žene su nezadovoljne seksualnim odnosima koji prekratko traju, dok muškarci gube samopouzdanje, teško se opuštaju i rjeđe stupaju u odnose, iako želja za seksom i dalje postoji.

Međutim, negativni uticaj preuranjene ejakulacije je mnogo širi od samog seksualnog nezadovoljstva. Ovaj problem ima veliki uticaj na odnos sa partnerom, a često vodi u depresiju i anksioznost. Kako se stanje pogoršava, tako raste i nezadovoljstvo u vezi, otuđivanje partnera, što može voditi i ka raskidima i razvodima.

Najteži oblik preuranjene ejakulacije, a to je ejakulacija koja se desi i prije nego dođe do penetracije, može biti i uzrok bračne neplodnosti, naročito kod mladih parova.

Kako se postavlja dijagnoza i postoji li terapija?

Prvi korak je potražiti pomoć i razgovarati s ljekarom o postojećem problemu. Najprije je potrebno isključiti postojanje neke druge bolesti, poput bolesti prostate ili erektilne disfunkcije. Dijagnoza se obično postavlja na osnovu razgovora i jednostavnog upitnika u kojem pacijenti daju odgovore vezane za ejakulaciju, poput toga da li je teško da odgode ejakulaciju i koliko često se to dešava, pa do toga da li se osjećaju frustrirano zbog ejakulacije koja se desi prije nego što to oni žele.

Postoje dva pristupa liječenju, a to su psihoterapija i farmakoterapija. Psihoterapija je usmjerena ka oba partnera i ima za cilj usvajanje tehnika za odgodu ejakulacije, povećanje samopouzdanja i smanjenje anksioznosti. Ipak, za postizanje najboljih rezultata preporučuje se farmakoterapija, koja se može provoditi zajedno sa psihoterapijskim metodama.

Lijekovi za erektilnu disfunkciju pomažu u postizanju i održavanju erekcije, tako da mogu pomoći u produžavanju seksualnog odnosa, samo ukoliko imate problem s održavanjem erekcije. Međutim, ovi lijekovi ne pomažu ukoliko ejakulirate prije nego što želite.

Jedini odobreni lijek koji je preporučen od strane Evropskog urološkog udruženja za preuranjenu ejakulaciju je dapoksetin, koji se odnedavno može naći i na našem tržištu.

Prednost ovog lijeka je što se koristi po potrebi, 1-2 sata prije odnosa, što ostavlja mogućnost spontanosti, postiže dobru efektivnost i dobro se podnosi. Nakon izvjesnog perioda liječenja, terapija možda neće više ni biti potrebna, kada se stekne dovoljna kontrola nad ejakulacijom.

Dakle, prvi korak je potražiti pomoć, bez stida, jer efikasno rješenje postoji.