Promo
23

Postupak liječenja Parkinsonove bolesti uz dubinsku stimulaciju mozga

Parkinsonova bolest negativno utječe na kvalitet života pacijenta uzrokujući probleme kao što je sporo kretanje, smanjenje facijalne gestikulacije, nemogućnost kontrolisanja mišića lica, izraz lica nalik maski, nemogućnost stajanja, sitan rukopis, nemogućnost držanja olovke, tih i otežan i govor u vidu mrmljanja, koji predstavljaju neke od simptoma koji muče pacijente oboljele od Parkinsonove bolesti.

Tremor, kao jedan od najčešćih simptoma, se često pojavljuje prilikom odmora.

Nažalost, Parkinsonova bolest nije bolest koja utječe samo na kretnje. Također može uzrokovati prekide u autonomnom nervnom sistemu. Može doći do simptoma kao što su nesvjestica, vrtoglavica prilikom stajanja i inkontinencija i određeni simptomi psihoze. Pacijenti oboljeli od Parkinsonove bolesti mogu patiti od poremećaja u raspoloženju, i podložniji su depresiji. Budući da je Parkinsonova bolest progresivna i uzrokuje uništavanje ćelija, primarni cilj je da se prekine taj učinak. Liječenje se fokusira na uklanjanje simptoma.

"Liječenje podrazumijeva lijekove, pumpice ili intestinalni gel. Pacijenti se nakon tih primjena osjećaju bolje, ali se ćelije i dalje uništavaju. Nakon nekog vremena, učinci lijeka postaju nedovoljni i potrebno je prilagoditi dozu. U nekim slučajevima može doći do razvoja nuspojava od korištenja lijekova. Tada se u prvi plan stavlja operacija. U opcije spada operacija lezija i DBS, odnosno dubinska stimulacija mozga. Budući da se u posljednjih 10 godina fokus pomjerio s operacije lezija, DBS, poznatiji i pod nazivom pacemaker za mozak, se trenutno pretežno primjenjuje", izjavio je profesor Murat Aksu, neurolog Bolnice Atakent Univerziteta Acibadem.

Pacemaker za mozak stimuliše moždanu jezgru veličine leće u dubini mozga kako bi regulisao električnu aktivnost koju prekida Parkinsonova bolest. Pacemaker za mozak se sastoji iz tri glavna dijela, odnosno dvije elektrode, napajanja veličine kutije za šibice i produžnog kabla koji povezuje dva glavna dijela. Elektrode se smještaju u mozak dok se kabel za napajanje ugrađuje oko vrata. Iako se smatra da se pacemakeri za mozak koriste na pacijentima koji ne reaguju na terapiju lijekovima ili pate od ozbiljnih nuspojava, metoda se ne može primjenjivati na svim pacijentima koji spadaju u tu grupu. Pacijenti-kandidati se prvo neurološki procjenjuju i nad njima se provode određeni testovi. Ako kognitivne funkcije, opće zdravstveno stanje i psihijatrijska procjena pacijenta budu ocijenjeni kao odgovarajući, onda se primjenjuje liječenje putem pacemakera za mozak.

Za više informacija o ovoj temi posjetite sljedeću web stranicu www.acibadem.rs.

O Acıbadem Healthcare Group

Acıbadem Healthcare Group, koja se ubrzano razvila od 1991. godine i postala jedna od vodećih institucija u Turskoj na polju pružanja usluga iz privatne zdravstvene njege, se dalje razvija na globalnoj platformi zahvaljujući partnerstvu iz 2012. sklopljenom s IHH Healthcare Berhad, jednom od najvećih grupa na Dalekom istoku.

Acıbadem je postao drugi po veličini Lanac ustanova za zdravstvenu njegu na svijetu, koji se sastoji iz 21 bolnice i 16 klinika za vanjske pacijente, uz sporazum pod pokroviteljstvom IHH Healthcare Berhad. Svake godine mnogi pacijenti iz raznih krajeva svijeta dolaze baš u Tursku radi liječenja i uglavnom biraju Acıbadem. Sve bolnice u grupi koje ispunjavaju globalne standarde se također ističu po kvaliteti centara. Jedanaest Centara za liječenje karcinoma (hirurški, radioterapijom, kemoterapijom), 16 Centara za zdravstvenu njegu (pedijatrijska i kardiologija za odrasle i kardiohirurgija), 13 Centara za in vitro oplodnju (neplodnost - IVF), 5 Centara za transplantaciju organa (jetra, bubrezi, koštana srž), 9 Centara za kičmu, 18 Centara za zdravlje dojki, 9 Centara za pretilost, 5 Centara za anorektalne bolesti, 1 Centar za sportsku medicinu koji je akreditovala FIFA, 10 Centara za nuklearnu medicinu i 6 Centara za robotsku hirurgiju, svi spadaju pod nacionalno i internacionalno akreditovane i kvalificirane centre uslijed napredne tehnološke opreme koju koriste i stručnjaka koji posjeduju značajno iskustvo na svojim poljima djelovanja.