{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poliklinika Sunce-Agram i bolnica Akromion najavile saradnju u oblasti ortopedije

Piše: E. S. H./Klix.ba
13.2.2015. u 12:55
13
0
Poliklinika Sunce-Agram i bolnica Akromion najavile saradnju u oblasti ortopedije
13
Poliklinika Sunce-Agram i bolnica Akromion najavile saradnju u oblasti ortopedije
Prof. dr. Nikola Čiček i prim.dr. Taib Delić (Foto: Nedim Grabovica/Klx.ba)
Profesor Nikola Čiček iz Specijalne bolnice za ortopediju i traumatologiju Akromion iz Zagreba je gost Poliklinike Sunce-Agram. Cilj njegove posjete je najava saradnje dviju klinika u oblasti ortopedije i traumatologije.
Želja ljekara iz obje klinike je unapređenje ponude pacijentima i proširenje djelovanja bolnice Akromion u Sarajevu. Profesor Čiček je podsjetio da je ortopedija struka koja, kao i većina drugih grana medicine, strahovito napreduje u smislu novih tehnologija koje se moraju pratiti.

"Imamo jedan problem. Industrija vam nudi nove tehnologije, a vi niste sigurni da je ono što vam oni nude dobro za vašeg pacijenta. Onda morate procijeniti šta uraditi. Treba izabrati tehnologiju ako to dugoročno koristi pacijentu", kazao je doktor Čiček.

Ono što navodi kao nedostatak u ortopediji u BiH su artroskopske operacije. Tim operativnim zahvatom se kroz rupe ulazi u strukture zgloba i radi se kompletna rekonstrukcija svih struktura u zglobu. U Hrvatskoj su urađene i endoproteze (umjetni zglobovi). Pacijent dobiva protezu prema dobi, spolu i aktivnosti, kako bi proteza što duže trajala.

"To su proteze sa keramičkom nosivom površinom kod proteze kuka, a kod ostalih zglobova su to parcijalne proteze kako se ne bi morao mijenjati kompletan zglob, već samo dio. Ono što je u svijetu novo je i upotreba trabekularnog metala koji se ponaša kao kost u organizmu kod ponovne ugradnje proteze kuka", ispričao je profesor Nikola Čiček, međunarodno poznat ortoped koji se bavi hirurgijom ramena te ugradnjom umjetnog kuka.

Prof. dr. Nikola Čiček
Prof. dr. Nikola Čiček


U bolnici Akromion je uvedena praksa dnevne bolnice. Pacijenti nakon operativnih zahvata isti dan odlaze na kućno liječenje. Prakse iz hrvatske bolnice će biti uvedene u Polikliniku Sunce-Agram, a dobrodošlicu im je poželio direktor prim. dr. Taib Delić.

Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju Akromion otvorena je 2008. godine te je u kratkom periodu od sedam godina postala jedna od vodećih ortopedskih ustanova ne samo u Hrvatskoj nego i u široj regiji.

Godišnje se obavi blizu 1.200 operacija. Od tog broja na ugradnju umjetnih zglobova otpada blizu 350 operacija. Broj zaposlenih se od 2008. godine s 25 povećao na 53 osobe. Poliklinika u Zagrebu je otvorena 2013. godine, gdje je proširena djelatnost uz ortopediju i fizikalnu rehabilitaciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: