|

Pet stvari kojima nikako nije mjesto u vašem krevetu

Pet stvari kojima nikako nije mjesto u vašem krevetu
7
Klix.ba
24.11.2014. u 21:47
38
komentara
7

dijeljenja
Pet stvari kojima nikako nije mjesto u vašem krevetu Ilustracija
Za dobar i kvalitetan san je potrebno nekoliko stvari, a spavaća soba u kojoj se pripremate za sutrašnji dan i sve obaveze koje vas čekaju bi trebala biti mračna, tiha i ne previše topla, te predstavljati savršen bijeg od bučne svakodnevnice.
Također, kako biste dobili dobru i kvalitetnu dozu sna, iz spavaće sobe i vašeg kreveta trebate ukloniti nekoliko stvari - za stalno.

Evo kojim to stvarima nikako nije mjesto u vašoj spavaćoj sobi i krevetu:

1. Vaš telefonSvi smo čuli te isprike zbog kojeg telefon mora biti uz vas i dok spavate: koristite ga kao alarm, a ujutro očekujete i neki važan poziv ili pak jednostavno morate provjeriti vaš Facebook ili Twitter. Ipak, telefon kraj vašeg jastuka uveliko utječe na kvalitet sna i može ga ozbiljno poremetiti. Svaki, pa i najmanji zvuk ili vibracija utječe na vaš san, a o svjetlu da ne govorimo - umjetno svjetlo sa vašim pametnih telefona podstiče aktivnost mozga i sprečava proizvodnju hormona sna, melatonina. Radije telefon ostavite u drugoj sobi, sa ugašenim tonom, podešenim samo za alarm. ili kupite budilicu.

2. PosaoLaptopu, tabletu, telefonu ili bilo kakvoj papirologiji nije mjesto u krevetu. Zašto biste svoju spavaću sobu željeli pretvoriti u kancelariju i radni prostor? Oko 80 posto poslovnih ljudi priznaje da radi čak i u krevetu, što negativno utječe na mentalnu asocijaciju spavaće sobe sa spavanjem i odmorom, a ne sa poslom i stresom.

3. Kućni ljubimciVlasnici pasa i mačaka obožavaju svoje ljubimce, no njima ni u kom slučaju nije mjesto u vašem krevetu. Zbog njih se budite u toku noći, a njihovo prisustvo u spavaćoj sobi i krevetu može biti i uzročnik alergija. Psi i mačke bi svakako trebali imati svoja mjesta za spavanje, a to nije vaš krevet.

4. HranaIako doručak u krevetu zvuči dobro, mrve i ne baš toliko. Čisto iz higijenskih razloga, hrani nije mjesto krevetu, pa tako ni prehrana ne bi trebala biti dio vaše noćne rutine. Hrani ni u kom slučaju, radilo se o doručku ili večeri, nije mjesto u spavaćoj sobi.

5. KnjigeStručnjaci se slažu kako ni knjige ne bi trebale biti uvertira za san, te da spavaća soba služi isključivo dvije stvari – spavanje i seks. Ukoliko čitate neko uzbudljivo i stimulativno štivo, možda ćete poželjeti duže ostati budni. Bilo kakve intelektualne aktivnosti prije spavanja mogu dovesti do loše kvalitete sna.
Prijavi grešku


Komentari (38)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...