Zdravlje
134

Pet razloga zašto je kardio trening loš za vas

PIše: Džemal Gekić
Džemal Gekić/Foto: Facebook
Džemal Gekić/Foto: Facebook
Provodite sate na kardio spravama ili džogirajući na otvorenom, a rezultata nikako? Primjećujem da je najpopularniji način mršavljenja i dalje dugotrajni kardio trening na spravicama ili ono što volim nazivati "hrčak metod".

Ako provodite sate sedmično radeći lagani kardio trening, velike su šanse ne samo da ćete blokirati sagorijevanje masti, već i da ćete dobiti dodatne.

Gdje je problem

Postoji više razloga zašto je dugotrajni kardio neefikasan:

  1. Dugotrajni kardio trening kao gorivo za rad dobrim dijelom koristi i vaše mišiće. Ovo stvara dodatni problem jer kada gubite mišićnu masu, onda vam usporava metabolizam jer su mišići ti koji sagorijevaju najviše kalorija u toku dana, čak i kada mirujete. Spor metabolizam je neefikasan u sagorijevanju masti.

  2. Redovan kardio trening čini vaše tijelo efikasnim u sagorijevanju kalorija. Tako da što ste "bolji" u kardio treningu, to sagorijevate manje kalorija što čini metod još manje efikasnim.

  3. Kardio trening sagorijeva kalorije samo u toku treninga i eventualno sat do dva poslije treninga. Fokus modernijih metoda poput intervalnih i metaboličkih je na tome da se kalorije sagorijevaju dodatno i do 24 sata nakon treninga, što može biti i do duplo više nego sam trening.

  1. Dugotrajni kardio trening je stresan za tijelo te dovodi do prekomjernog lučenja hormona stresa koji se zove kortizol. Ovaj hormon ima nezgodnu osobinu da blokira sagorijevanje masti i deponuje masne naslage u predjelu stomaka.

  2. Jednostavno je dosadno pedalati, trčkarati, vrtjeti nešto po sat-dva dnevno.

Bolje rješenje

Ukoliko želite efikasniji pristup, onda koristite vježbe sa vlastitim tijelom ili sa opterećenjem i to u režimu više vježbi jedna za drugom sa malo ili nimalo odmora. Drugi način je intervalni metod u kojem radite naizmjenično periode sprinta i laganog tempa kao naprimjer ako već koristite traku za trčanje ili neku drugu kardio spravu možete raditi po principu 5 minuta zagrijavanje laganim tempom te nakon toga 30 sekundi sprint, pa 90 sekundi lagani tempo, pa 30 sprint i tako 5-7 puta nakon čega opet 5 minuta lagano.

Na ovaj način ćete dobiti mnogo bolje rezultate i to čak za 30-45 minuta treninga.

Ulaganje u trajne rezultate

Ako stvarno želite dugoročne rezultate (ko ne želi?) onda je najbolje da odvojite bar 1-2 treninga sedmično gdje ćete se fokusirati na izgradnju mišićne mase. Već smo spomenuli da mišići sagorijevaju najveći dio kalorija u toku dana samim tim što su tu i to bez ikakve aktivnosti.

Između ostalog mišići i zategnuto tijelo su uvijek in.