Zdravlje
19

Pet namirnica koje vam ubijaju seksualnu želju i remete reproduktivno zdravlje

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
"Ono si što jedeš", kaže stara poslovica. Hrana u velikoj mjeri utječe na naše zdravlje, rad hormona, pa samim tim i seksualnu želju i reproduktivnu funkciju.

Određene namirnice mogu dovesti do erektilne disfunkcije, ali i smanjenja libida kod žena.

"Hormon testosteron uveliko utječe na seksualnu želju, kako kod muškaraca, tako i kod žena, pojašnjava dr. Michael Hirt, osnivač centra za integrativnu medicinu u bolnici San Fernando Valley u Kaliforniji.

Dr. Hirt u svojoj praksi vrlo često pacijentima savjetuje promjenu prehrane, upozoravajući ih na određene namirnice koje mogu smanjiti seksualnu želju, ali istovremeno i na druge načine negativno utjecati na zdravlje, primjerice dovodeći do neplodnosti.

"Određene namirnice mogu smanjiti nivo testosterona na način da povećavaju aktivnost enzima koji pretvaraju testosteron u estrogen, što dovodi do nižeg nivoa testosterona, a višeg nivoa estrogena."

Mnogi bi pomislili kako je visok estrogen, a nizak testosteron recept za katastrofu u krevetu isključivo za muškarce, no to nije slučaj - i žene mogu iskusiti negativne posljedice viška estrogena. Žene s viškom estrogena mogu imati problema s intenzivnim siptomima PMS-a, endometriozom, alergijama, smanjenim libidom, umorom, fibrocističnim dojkama, iritabilnošću, neplodnošću, dobijanjem na težini itd. Postoje čak teorije i o tome kako višak estrogena kod žena povećava rizik od raka dojke i jajnika.

U nastavku čitajte koje su to namirnice koje djeluju negativno na seksualno i reproduktivno zdravlje kod muškaraca i žena.

Alkohol

Alkohol može utjecati pozitivno na samopouzdanje, ali negativno na seksualnu sposobnost i "performans".

"Alkohol zapravo smanjuje nivo testosterona i utječe negativno na seksualnu funkciju", pojašnjava dr. Hirt.

Bijelo brašno

Procesirana hrana i bijelo brašno ne sadrže gotovo nikakve nutritivne vrijednosti i iz njih su uklonjeni svi potrebni vitamini i minerali. Primjerice, u poređenju sa žitaricama punog zrna, bijelo brašno sadrži tri četvrtine manje cinka koji je potreban za normalno funkcionisanje organizma. Konzumiranje bijelog brašna može dovesti do inzulinske rezistencije i eventualno dijabetesa koji povećava rizik od srčanih oboljenja i erektilne disfunkcije.

Cvekla

Dok jedenje cvekle prije vježbanja može poboljšati funkciju mišića, ovo povrće nije idealno za seksualnu funkciju. Konzumiranje cvekle može povećati nivo estrogena u organizmu, hormona koji može utjecati negativno na one koji već imaju hormonski disbalans u organizmu.

Bobičasto voće

Bobičasto voće poput borovnica, jagoda, malina i kupina sadrži velike količine pesticida koji imitiraju estrogen i na taj način mogu negativno utjecati na seksualnu želju.

Flaširana voda

Postoji dosta razloga zašto bi trebalo izbjegavati flaširanu vodu no supstance nađene u plastičnim bocama su najveći krivac za zdravstvene tegobe. Štetna hemijska supstanca bisfenol A, poznatija kao BPA, može dovesti do seksualne disfunkcije, sniženog broja spermatozoida kod muškaraca i jajnih ćelija kod žena.