Zdravlje
427

Otvoren Centar za dojku u Tuzli: Svaka osma pacijentica iz UKC-a izađe u suzama

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U Univerzitetsko-kliničkom centru (UKC) u Tuzli danas je otvoren Centar za dojku kojim su ujedinjene usluge rendgenskog slikanja dojki, ultrazvuka, mamografije, COR biopsija i punkcije pod kontrolom ultrazvuka.

Otvaranjem ovog centra koji se nalazi pod okriljem Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu tuzlanski UKC proširio je spektar obavljanja dijagnostčkih petraga.

"Važno je da imamo omogućenu biopsiju dojke, kao i posebnu tehniku, odnosno elastografiju koju ćemo uz pomoć novog ultrazvučnog aparata uskoro početi primjenjivati. Nova usluga je od izuzetnog značaja, s obzirom da se ista dosad u našoj klinici nije primjenjivala te su naše pacijentice morale ići izvan kantona", kazao je načelnik Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu UKC-a u Tuzli Haris Huseinagić.

Prema statističkim podacima u UKC-u u Tuzli godišnje se uradi blizu 2.200 mamografija i više od 3.000 ultrazvučnih pregleda, kao i blizu 250 punkcija pod kontrolom ultrazvuka.

"Zaista sam ponosan na ono što smo mi napravili u zadnjim godinama kada je u pitanju dijagnostika i terapija kod onkoloških pacijenata, posebno pacijentica sa karcinomom dojke. Uspjeli smo objedini nešto što je bilo dugi niz godina razjedinjeno", kazao je direktor UKC- a u Tuzli Nešad Hotić.

Dodaje i da će spomenuti centar omogućiti brže, jednostavnije i efektnije rješavanje problema kod pacijenata.

"Mi se sada bavimo i preventivom jer će se pojačati broj obavljenih skrininga pacijenata, kao i pregleda kako bi se u što ranijem periodu otkrila bolest koja je nažalost sve češća", naglasio je Hotić.

Kako je istaknuto tokom današnjeg predstavljanja centra, svaka osma pacijentica iz tuzlanskog UKC-a, nažalost izađe sa suzama, zbog dijagnosticiranja karcinoma dojke.

Svoju podršku u opremanju centra pružila je i kompanija Avon sa novčanim iznosom od 62.285,03 KM.