10 kg mjesečno
349

Osobe oboljele od celijakije u Kantonu Sarajevo dobijat će bezglutensko brašno na recept

Piše: M. N.
Osobe s područja Kantona Sarajevo koje su oboljele od autoimunog oboljenja celijakije dobijat će 10 kilograma bezglutenskog brašana mjesečno besplatno na recept. Sredstva u ove namjene izdvojit će Ministarstvo zdravstva KS, a nakon višegodišnje borbe oboljelih.

Kako je saopćeno iz Ministarstva zdravstva KS, brašno će moći dobiti oni koji imaju potvrđenu bolest biopsijom tankog crijeva. Oboljele osobe trebaju uzeti uputnicu od porodičnog ljekara za Kliniku za gastroenterohepatologiju KCUS-a, odnosno Pedijatrijsku kliniku KCUS-a ako je riječ o djeci, gdje će im ljekari prim. dr. sci. Amra Puhalović, dr. Aida Saray, prim. dr. Edina Kovač i dr. Melika Melunović propisati recepte. S receptom odlaze u apoteku Čengić Vila gdje će preuzeti brašno.

Prema riječima Ivane Odžačkić, predsjednice Udruženja oboljelih od celijakije KS "No gluten", Ministarstvo zdravstva KS je obećalo da će riješiti ovaj problem još prije nekoliko godina, jer bezglutensko brašno je ustvari lijek za osobe koje boluju od celijakije.

"Za ovu bolest ne postoje klasični lijekovi i ona je genetska. Zbog toga je brašno u našem slučaju proglašeno lijekom, jer je ono jedini način očuvanja zdravlja ovih osoba. Mi nikakvu pomoć nemamo od Federacije BiH, jer su taj problem na odlučivanje prepustili kantonima. Bilo je sramotno što smo godinama čekali, a prošle godine su nam prvi put obećali ovakvu odluku, ali je nisu realizovali. Ova obavijest je i nas iznenadila", kazala je Odžačkić.

Ovo oboljelima mnogo znači, jer kilogram bezglutenskog brašna košta 10 KM. U nekim porodicama ima i više oboljelih od ove autoimune bolesti pa su potrebne veće količine ovog brašna.

"Ishrana je veoma skupa. U nekim porodicama su oboljeli roditelji i po dvoje-troje djece. Trenutno imamo 90 članova udruženja svih uzrasta - od djece do penzionera. Najstarija članica ima blizu 80 godina. Ova bolest se može otkriti bilo kada i pogođene su sve dobne grupe. Zbog toga je ova odluka veoma bitna jer će olakšati život oboljelima", kazala je Odžačkić.

Celijakija je doživotna autoimuna bolest. Neki do njenih simptoma su dugotrajni proljev ili brojne, obilne, masne, pjenušave, zaudarajuće stolice, nenapredovanje ili gubitak tjelesne težine, gubitak apetita, nadutost trbuha i psihičko nezadovoljstvo. Kod djece se otkrije u dobi od šest mjeseci do dvije godine, ali nekada simptomi mogu biti dosta blaži pa se to otkrije tokom kasnijih godina. Ukoliko se tretira glutenskom ishranom, bolest može dovesti do ozbiljnih problema pa čak i raka crijeva.