Spavate li?
11

Osobe koje su "noćne ptice" su sklonije depresiji i imaju veći rizik od mentalnih bolesti

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Osobe koje ujutro ustaju ranije izložene su manjem riziku od mentalnih bolesti i depresije, pokazalo je istraživanje u kojem je učestvovalo više od 32.000 osoba

Istraživanje je trajalo skoro četiri godine, a proveli su ga istraživači sa Univerziteta Colorado i iz Ženske bolnice u Bostonu.

Istraživači su ispitivali vezu između poremećaja u raspoloženju i hronotipu, naprimjer koliko rano ili kasno se osoba sinhronizuje sa vremenom od 24 sata. Ove tendencije se obično manifestuju na ljestvici - od ranoranilaca do noćnih ptica. Autori tvrde da to zavisi od genetike i da oni koji spadaju u kategoriju ranoranilaca imaju između 12 i 27 posto manji rizik od mentalnih bolesti i depresije.

Kada je istraživanje počelo nijedan učesnik nije patio od depresije. Njih 37 opisalo je sebe kao ranoranioce, 53 posto reklo je da su negdje između, dok je 10 posto sebe opisalo kao noćne ptice. Studija je potvrdila da su osobe koje su noćne ptice sklonije depresiji i da imaju veći rizik od mentalnih bolesti.

"Vjerovatno postoji efekt hronotipa na rizik od depresije koji nema veze sa faktorima okruženja ili načina života. Alternativno, količina dnevnog svjetla kojem je određena osoba izložena također utječe na hronotip jer smanjuje rizik od depresije", rekla je glavna autorica studije Céline Vetter.

Naglasila je da ova studija ne znači da svaka osoba koja je noću duže budna, a ujutro ustaje kasno oboljeti od depresije.

"Postoji rizik, ali ono što je važno je da dovoljno spavate, vježbate, provodite neko vrijeme napolju i upijate što je više moguće dnevne svjetlosti", poručila je.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Psychiatric Research.