Prepoznajte ih na vrijeme
36

Osjećaj boli gdje se najmanje nadate: Pet simptoma tumora na mozgu koje je teže uočiti

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Tumor na mozgu još se naziva i rak mozga, a postoji više oblika koji se mogu pojaviti na različitim dijelovima mozga. Budući da je ovo ozbiljno stanje, važno je prepoznati na vrijeme neke od simptoma.
Najpoznatiji simptomi tumora na mozgu su: glavobolja, mučnina i često povraćanje, oduzimanje jedne strane tijela, vrtoglavica, epilepsija i poremećaj svijesti. Međutim, postoje i manje poznati simptomi, koje ne biste trebali zanemarivati.

Promjena osjetila

Poznato je da tumor mozga može izazvati napade, ali oni se mogu razlikovati do te mjere da ih ljudi nekada ne mogu prepoznati. Prema Američkom društvu za kliničku onkologiju, oni mogu uzrokovati promjene kod osjetila vida, osjeta, mirisa, sluha i okusa.

Teško ga je prepoznati, jer vi se i dalje možete samostalno kretati i komunicirati. Ukoliko osjetite naglu promjenu kod jednog od ovih osjetila, posjetite ljekara što prije.

Slaba koncentracija i razmišljanje

Ova vrsta tumora utiče i na kognitivne funkcije kao što su slaba koncentracija i razmišljanje. I u ovom slučaju možete biti potpuno budni i izgledati normalno. Do ovog simptoma dolazi kada se tumor nalazi u srednjem mozgu.

Gubitak pamćenja

Gubitak pamćenja može biti posljedica brojnih stanja i to je uglavnom sasvim normalna pojava. Međutim, ako primijetite drastičan gubitak pamćenja, to može biti posljedica tumora na mozgu.

Loša koordinacija tijela

Ukoliko vam se događa da često padate ili ne možete normalno držati predmete, to može signalizirati tumor na mozgu. Simptomo često ovise o tome gdje se tumor nalazi pa tako naprimjer ako se tumor nalazi na malom mozgu imat ćete problem s koordinacijom tijela.

Bol na drugim mjestima

Glavobolja nije jedina bol koja može ukazivati na tumor mozga. Naime, postoje slučajevi koji pokazuju da tumor na mozgu može uzrokovati jake zubobolje, iako nemate zdravstvenih problema s oralnom higijenom.