Posjetite ljekara
47

Obratite pažnju na simptome: Učestalo mokrenje može biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Učestalo mokrenje uglavnom je znak da ste pili previše tekućine, ali ukoliko smatrate da ne unosite dovoljno tekućine, to bi moglo značiti da imate određeni zdravstveni problem.
Većina ljudi zbog male nužde odlazi oko pet do sedam puta dnevno, ali ako odlazite više od sedam puta u 24 sata, a niste popili više od dvije litre tekućine, provjerite neke od ovih uzroka.

Neki uzroci mogu uključivati problem s radom bubrega, mokraćnog mjehura, prostatom, ali i dijabetesom. No, postoje još neki manje poznati uzroci zašto češće obavljate malu nuždu.

To su: infekcija mokraćnih puteva, uretritis, trudnoća, tumor ili masa u području zdjelice, tumor mokraćnog mjehura, vrsta upale stijenke mjehura kamenci mokraćnog sistema, određeni lijekovi koje pijete kao što je diuretik, određene terapije, spolno prenosive infekcije i neurološki problemi.

Simptomi koji pokazuju da biste trebali posjetiti ljekara jeste ako prilikom mokrenja nema pojačanog izlučivanja urina. Ovisno od uzroka, osobe koje imaju problema s učestalim mokrenjem mogu imati i druge simptome kao što su: bolovi u stomaku, urinarna inkontinencija, nokturija ili učestalo mokrenje noću te bolno mokrenje.