{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odličan za dijetu: Sok od špinata će ubiti glad i želju za ugljenim hidratima

10.9.2014. u 16:36
33
82
Odličan za dijetu: Sok od špinata će ubiti glad i želju za ugljenim hidratima
33
Odličan za dijetu: Sok od špinata će ubiti glad i želju za ugljenim hidratima
Ilustracija
Špinat je istinska zvijezda među povrćem – niskokaloričan je, pun željeza, te vitamina A i K. Odličan je svjež, u salatama, ali i kuhan kao prilog.
Ipak, sokom od špinata možete postići čudo – ovo povrće zapravo ubija želju za ugljenim hidratima i smanjuje glad.

Nova studija objavljena u žurnalu "Appetite" otkrila je kako jutarnji napitak od soka špinata praktično eliminiše želju za ugljenim hidratima kojima obliluje sva brza hrana, te u konačnici vodi do gubitka kilograma i općenito boljeg psihofizičkog stanja organizma.

Istraživači su radili sa skupinom od 38 gojazne žene, a ispitivanje je trajalo tri mjeseca.
Savjetovali su ženama da jedu tri balansirana obroka dnevno, odreknu se grickanja nezdrave hrane, vježbaju svakodnevno i piju sok od špinata prije doručka svako jutro.

Polovina žena je pila piće u kojem se nalazilo pet grama ekstrakta špinata, dok su ostale uzimale placebo. Na kraju studije, žene koje su konzumirale sok od špinata, prijavile su da su iskusile vrlo slab osjećaj gladi, te da im je bilo lakše držati se programa prehrane i vježbanja. U prosjeku su izgubile između 6 i 7 kilograma.

"Naša je analiza pokazala kako konzumiranje soka od špinata koji sadrži tilakoide reducira glad i čini vas zadovoljnijim i sitijim u toku dana", kazala je autorica studije Charlotte Erlanson-Albertsson, profesorica medicine i hemije na Lund University.

U čemu je tajna? Ključni sastojak špinata je tilakoid, naučno ime za zelene membrane špinata. Tijelu je, kako bi provarilo ovaj dio lista špinata, potrebno više vremena i energije, što za svoju posljedicu ima suzbijanje apetita i želje koju imate za slatkom i masnom hranom.

Moderna hrana, koja je prerađena i puna dodataka, vari se jako brzo, a crijevni hormoni koji imaju zadatak da vašem mozgu pošalju signal da je ste siti, "polude". Kao rezultat, javlja se želja za nezdravom hranom i tako sve ukrug.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: