Zdravlje
10

Nimalo bezazlen: Paracetamol u trudnoći povećava rizik od autizma kod djeteta

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Poznato je kao žene za vrijeme trudnoće moraju obratiti pažnju na lijekove koje uzimaju. Malo je toga što je zapravo sigurno za korištenje za vrijeme trudnoće, no jedno najnovije istraživanje je pokazalo u kolikoj mjeri lijekovi koje vrlo često uzimamo nonšalantno i "na svoju ruku" mogu utjecati na zdravlje i izazvati ozbiljne posljedice.

Jedno novije istraživanje je pokazalo kako acetaminofen (kod nas poznatiji kao paracetamol), analgetik i antipiretik koji se koristi za smanjenje tjelesne temperature, ublažavanje glavobolja i drugih slabijih tegoba i bolova može imati izuzetno negativan utjecaj na dijete i razvoj njegovog mozga.

"Nova je studija pokazala kako se paracetamol, ukoliko se koristi obimno za vrijeme trudnoće povezuje s autizmom i simptomima hiperaktivnosti", piše Science Daily.

Acetaminofen je glavni sastav lijeka koji se kod nas prodaje kao "paracetamol", dok je u Americi poznat kao Tylenol ili Panadol. Smatra se najkorištenijim lijekom protiv bolova u svijetu.

Ovo je prva studija ovakve vrste koja je pokazala povezanost između acetaminofena i utjecaja na nerođenu djecu.

Studija je obuhvatila 2.644 djece širom Španije u periodu od pet godina, posmatrajući ih u dobi od jedne godine, te nakon pet godina. Oko 40 posto djece bilo je izloženo ovom lijeku, budući da su ga njihove majke uzimale za vrijeme prve 32 sedmice trudnoće. Pokazalo se kako su kod ove djece, nakon pet godina, primijećeni simptomi povezani sa hiperaktivnošću i impulsivnošću. Kod ove djece je zabilježen lošiji učinak na testu koji je bio povezan sa lošom pažnjom, impulsivnošću i brzinom vizuelnog procesuiranja stvari.

"Iako ovi simptomi nisu dijagnoza, u pitanju su simptomi koji mogu uveliko utjecati na život djeteta, čak i ako nisu izraženi u tolikoj mjeri da bi se postavila klinička dijagnoza ", kaže voditeljica studije Claudia Avella-Garcia,istraživačica u CREAL centru u Barceloni.

Istraživači su došli do podatka kako se ovo posebno odnosi na dječake.

"Muški je mozak u ranom periodu života osjetljiviji na štetne utjecaje", pojasnila je Avella-Garcia.

Ipak, budući da se ovaj lijek dosta dugo prezentirao kao zdrav za trudnice, naučnici su pokušali ići dublje i doći do odgovora iz kojeg je razloga on zapravo štetan.

"Paracetamol bi mogao biti štetan za razvoj mozga zbog nekoliko razloga. Najprije, on ublažava bol na nači nda djeluje na kanabinoidne receptore u mozgu. Budući da ovi receptori inače pomažu odrediti na koji način neuroni sazrijevaju, te se povezuju međusobno, paracetaomol bi mogao ometati ove važne procese", pojašnjava koautor studije Dr. Jordi Júlvez.

On dodaje kako ovaj lijek može utjecati na razvoj imunološkog sistema, stvarati oksodativni stres ili pak biti direktno toksičan za neke fetuse koji nisu nemaju jednake kapacitete kao odrasli ljudi da metaboliziraju ovaj lijek.

Avella-Garcia i Júlvez navode kako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se bolje razumjele ove nove informacije.