Pazite na prehranu
9

Namirnice koje pomažu u regulisanju krvnog pritiska, birajte jabuku i bobičasto voće

E. Sk.
Ukupan porast nivoa flavonola može pomoći u snižavanju krvnog pritiska (Ilustracija: Shutterstock)
Ukupan porast nivoa flavonola može pomoći u snižavanju krvnog pritiska (Ilustracija: Shutterstock)
Loša prehrana jedan je od ključnih faktora za obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti, zbog čega su studije o povezanosti prehrane i krvnog pritiska veoma važne.

U novom istraživanju stručnjaci su pronašli vezu između većeg unosa flavonola i nižeg krvnog pritiska kod učesnika, nudeći pomak koji bi mogao napraviti veliku razliku.

Studija koja je objavljena u "Scientific Reports" istraživala je grupu s više od 25 hiljada učesnika. Rezultati ove studije sugerišu da ukupan porast nivoa flavonola može pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

Flavonoli su prirodni spojevi koji se uglavnom nalaze u voću i povrću. Oni su razlog zašto su namirnice od crnog vina do čokolade povezane sa zdravstvenim blagodatima, ali se također nalaze u namirnicama kao što su jabuke, bobičasto voće, kao i u čajevima.

Tokom ovog istraživanja otkriveno je i da je ključna razlika između učesnika s najvećim naspram najmanjeg unosa bila razlika između 2 i 4 milimetra žive (mmHg) u tlakomjeru, grupa s većim unosom flavonola imala je niži pritisak. To je bilo vidljivo kad su ljudi usvojili mediteransku prehranu koja je sve vrijeme rangirana kao jedna od najboljih dijeta za cjelokupno zdravlje, prenosi Mindbodygreen.

"Prethodna istraživanja velikih populacija uvijek su se oslanjala na podatke koje su ispitanici rekli o sebi kako bi se izvukli zaključci, ali ovo je prva studija koja je objektivno istraživala povezanost između određenog bioaktivnog spoja i zdravlja", pojasnio je Gunter Kuhnle, nutricionista s Univerziteta Reading, koji je vodio studiju.

Dobra vijest je, dodao je, da postoji puno razloga za posezanje za hranom bogatom flavonolom, osim toga što pomaže u prevenciji visokog pritiska.

"Bobice su super za zdravlje crijeva, jabuke su dobar izvor vlakana, a pojedini čajevi mogu pomoći kod nadutosti, glavobolje... Povezanost koju smo primijetili možemo pripisati unosu flavonola", tvrdi Kuhnle.