Savjeti stručnjaka
35

Najefikasniji načini da u 2013. prestanete pušiti

Klix.ba
Ako se na listi vaših novogodišnjih odluka našao i prestanak pušenja, imate sreće. Naime, stručnjaci tvrde da nikada nije bilo lakše odbaciti tu lošu naviku.

Psiholog, ljekar i vođa programa za prestanak pušenja predlažu efikasne načine za to, tako da bi 2013. mogla biti vaša najzdravija godina ikada.

Psiholog kaže: Promijenite svoju rutinu

Razmislite o tome u kojem periodu najviše pušite i isplanirajte neku drugu zanimljivu aktivnost u to vrijeme. Ako, naprimjer, imate običaj zapaliti nakon večere, umjesto toga prošetajte ili prionite na pranje suđa. Ako ni to ne pomogne, pokušajte grickati voće i povrće ili pijte hladnu vodu. Istraživanja pokazuju da promjene u ponašanju i 15 minuta meditacije dnevno pomažu kod odvikavanja od pušenja.

Doktor kaže: Kombinirajte nekoliko pristupa

Istraživanja pokazuju da ćete vjerovatnije prestati pušiti ako potražite pomoć od stručnjaka. No, od pomoći vam mogu biti flasteri nikotina, žvakaće gume, inhalatori ili pastile. Ukoliko vam se zbog smanjenog unosa nikotina pojača glad, potražite pomoć ljekara koji će vam prepisati odgovarajuće tablete. Ako vam je pala na pamet elektronska cigareta, zaboravite je, poručuju ljekari. Posljednja istraživanja su pokazala da elektronske cigarete mogu ugroziti funkciju pluća, iritirati disajne puteve i sadržavati hemikalije koje uzrokuju rak.

Vođa programa za odvikavanje od pušenja: Potražite pomoć na internetu

Podrška je presudna, a ne mora uvijek biti licem u lice. Istraživanja pokazuju da online programi mogu biti jednako učinkoviti kao i lično savjetovanje ili grupe podrške.