|

Koliko je zaista teško prestati pušiti cigarete?

Koliko je zaista teško prestati pušiti cigarete?
84
Klix.ba
10.12.2012. u 22:29
38
komentara
84

dijeljenja
Koliko je zaista teško prestati pušiti cigarete?
Pušenje nije samo navika, već i ovisnost. Svi koji konzumiraju cigarete bar jednom su pomislili na to kako bi se trebali odreći tog poroka, međutim rijetki su oni koji zaista prestanu pušiti i nikada više ne zapale nijednu cigaretu. Ipak, postoji mnogo načina da se riješite ovisnosti o nikotinu i sačuvate zdravlje, a uz to i uštedite novac.
S obzirom na to da je u BiH najavljen novi val poskupljenja cigareta, mnogi već razmišljaju o tome kako će prestati pušiti. Žele to, ali nisu sigurni da li će uspjeti. Ipak, stručnjaci daju nekoliko veoma bitnih savjeta koji svakom pušaču mogu pomoći da snagom volje pobijede ovisnost.

Prestati pušiti cigarete nije nimalo lako, bez obzira na to da li ste strastveni pušač ili konzumirate manje od 10 cigareta dnevno. Ukoliko smatrate da je došlo vrijeme da se odreknete ružne navike, riješite neugodnog mirisa odjeće i sačuvate zdravlje, onda donesite čvrstu odluku da prestajete pušiti. Razmislite zbog čega sve ne volite cigarete, prisjetite se kako vam se odjeća osjeti na duhan, koliko kašljete nakon jutarnje cigarete, ali i koliko novca godišnje potrošite na "dim".

Izaberite datum i bacite cigarete, a iz prostorije u kojoj boravite izbacite pepeljare i sve što će vas podsjećati na cigarete. Stručnjaci savjetuju da se na taj korak odlučite kada ste dobrog raspoloženja.

S obzirom na to da je prvih nekoliko dana najteže, trudite se da ne mislite na cigarete. Razmišljajte o tome kako ćete pomoći svom tijelu, ali i uštedjeti novac. Svaki put kada vam naumpadne cigareta, napravite sebi čaj, uzmite mentol bombonu ili neko orašasto voće.

Svaki put kada vam naiđe kriza i želja za cigaretom, prisjetite se težih situacija u životu koje ste izdržali i preživjeli snagom volje.

Zbog zanimacije, novac koji biste dnevno izdvajali za cigarete - stavljajte u kasicu, a na kraju mjeseca uvijek se možete počastiti novom odjećom, gadgetom ili nečim što zaista volite.

Da biste izdržali u svom naumu svakodnevno sami sebe podsjećajte da prestankom pušenja:

- Smanjujete rizik od obolijevanja od raka, srčanih i plućnih bolesti
- Smanjujete rizik od problema sa cirkulacijuom
- Vašoj koži vraćate sjaj
- Brinete o zdravlju vaših bližnji, pogotovo djece
- Poboljšavate svoj izgled, ali i kondiciju te disanje
- Hrana vam ima bolji okus
- Štedite novac
- Ne osjećate se na duhanski dim
- Čuvate zube
- Vaš dom i automobil su osvježeni
Prijavi grešku


Komentari (38)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...