Utjecaj hormona
0

Menstrualni ciklus može biti razlog zašto ne spavate kako treba

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Od noćne anksioznosti i stresa do škrgutanja zubima, sve je više onih koji imaju problema sa spavanjem, međutim, ima više razloga za to. Nekoliko faktora je u igri kada se borimo sa nesanicom, a kada se radi o ženama značajna stavka može biti i menstrualni ciklus odnosno hormoni.

Kao i kod svake druge tjelesne funkcije, potrebna nam je savršena ravnoteža u proizvodnji hormona da bismo dobro spavali, piše magazin Stylist.

Žene imaju tendenciju da imaju najveći nivo poremećaja sna u periodima života koje karakterišu značajne hormonske fluktuacije, poput puberteta, trudnoće i perimenopauze.

Dok hormoni pomažu tijelu da funkcionira, promjene u njihovim nivoima, kako u periodima kao što su pubertet i trudnoća, tako i na mjesečnoj bazi zbog menstrualnog ciklusa - mogu narušiti rutinu i kvalitet sna.

Ženski spolni hormoni - posebno estrogen i progesteron - imaju značajan utjecaj na san i njegov kvalitet. U folikularnoj fazi menstrualnog ciklusa (prva faza koja počinje prvog dana menstruacije i završava se ovulacijom) kada je nivo estrogena visok, bazalna tjelesna temperatura je niska, što zauzvrat potiče pospanost.

Međutim, u lutealnoj fazi (drugoj fazi menstrualnog ciklusa koja počinje kada jajnici otpuštaju jajnu ćeliju i završava se prije početka menstruacije) nivoi estrogena se smanjuju, što posljedično može utjecati na nivoe serotonina i dovesti do pada u kvalitetu sna.

Ovulacija također može dovesti do povećanja progesterona, što može dovesti do više bazalne tjelesne temperature i poremetiti proizvodnju melatonina, koji je neophodan za regulaciju načina spavanja.

Upravo iz tog razloga mnoge žene prijavljuju probleme sa snom uoči menstruacije - obično u isto vrijeme kada doživljavaju druge simptome predmenstrualnog sindroma (PMS).