|

Masna hrana kod djece povećava rizik za razvoj mentalnih bolesti

Masna hrana kod djece povećava rizik za razvoj mentalnih bolesti
4
Klix.ba
20.11.2016. u 08:03
58
komentara
4

dijeljenja
Masna hrana kod djece povećava rizik za razvoj mentalnih bolesti
Masna hrana utječe na razvoj dječijeg mozga, povećava rizik za razvoj mentalnih bolesti ili Alzheimera, pokazali su rezultati novog istraživanja.
Prema studiji objavljenoj u časopisu Molecular Psychiatry, prekomjerne količine šećera i masti smanjuju nivo proteina reelina koji je ključan za povezivanje neurona. Bez ovog proteina funkcije mozga usporavaju, što utječe na ponašanje i memoriju. Alarmantno nizak nivo reelina povezan je sa drastično visokim rizikom za razvoj Alzheimerove bolesti u kasnijem životu.

"Promjene koje se dešavaju su rezultat konzumiranja masnih namirnica koje utječu na mozak", kazao je jedan od istraživača Urs Meyer.

Meyer je ovu teoriju istraživao s kolegom Pascalom Chavisom iz francuskog INMED Instituta. Na njihovo iznenađenje, moždane funkcije miševa su postale sporije već nakon četiri sedmice od konzumiranja masnoće i šećera. Oštećenje mozga je bilo vidljivo prije nego što su miševi počeli dobijati na težini.

Studija je usmjerena na dio mozga koji je povezan sa donošenjem odluka, izražavanjem osobnosti, kontroliranjem ponašanja i planiranjem složenih radnji. Reelin regulira veze između neurona dopuštajući im da postanu jači ili slabiji kada je to potrebno.

"Naše istraživanje je pokazalo da kvalitet hrane koju jedu tinejdžeri može biti veoma važan za optimalno sazrijevanje prefrontalnog korteksa", kaže Marie Labouesse, glavna autorica studije.

Istraživači tvrde da dobijeni rezultati mogu pomoći u objašnjenju kako su nezdrava hrana i pretilost povezani s razvojem neuropsihijatrijskih i neuroloških stanja.
Prijavi grešku


Komentari (58)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...