Manje poznati simptomi usporenog metabolizma, prepoznajte ih na vrijeme

Klix.ba
13.2.2019. u 16:17
3
36
Manje poznati simptomi usporenog metabolizma, prepoznajte ih na vrijeme
3
Manje poznati simptomi usporenog metabolizma, prepoznajte ih na vrijeme Ilustracija: Shutterstock
Metabolizam čini grupu hemijskih procesa koji utječu na sposobnost tijela da masti, šećere i proteine pretvara u energiju. Mnogi ljudi imaju velikih problema s metabolizmom, pogotovo u zimskom periodu kada se svi manje bave sportom i sličnim aktivnostima.
Brz metabolizam efikasnije proizvodi energiju, dok spor metabolizam to skoro pa i ne radi - što rezultira gomilanjem kalorija.

Osim običnih, postoje i netipični simptomi usporenog metabolizma. Na listu tipičnih simptoma spadaju: višak kilograma, manjak libida, vrtoglavica, drhtavica, plitak dah, grčevi, slabost u mišićima, suhe oči i promuklost.

Netipični su pak: hladne noge i ruke, nesanica, usporenost pokreta, govora i misli, trnci u rukama i nogama, suha koža, otežano gutanje, gubitak apetita, glavobolja, opadanje kose i dlačica, bolovi u mišićima i zglobovima, zatvor i slab imunitet.

Ukoliko želite ubrzati metabolizam, fokusirajte se na to da se od stresa odvojite na što više načina, potrudite se ustabiliti raspored spavanja i unosite dovoljno tekućine u organizam. Također, preporučljivo je i uvesti svakodnevnu tjelovježbu i povećati mišićnu masu, savjetuju eksperti.

Osim toga, na tanjir stavljajte više proteina te konzumirajte zeleni čaj i začinjenu hranu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (36)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: