{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Manjak sna uzrokuje veći stomak i širi struk

S
4.5.2010. u 21:30
0
4
Manjak sna uzrokuje veći stomak i širi struk
0
Manjak sna uzrokuje veći stomak i širi struk
Što manje sna tim je veći stomak i struk kod žena, tvrde naučnici. Kratki periodi dubokog sna povećavaju rizik od pretilosti, rezultati su istraživanja koje je provedeno na Univerzitetu Upssala u Švedskoj.
"Ova koleracija između pretilosti i kratkog sna je posebno naglašena kod djevojaka", tvrdi Jenny Theorell-Haglöw, autorica istraživanja.

U istraživanju je učestvovalo 400 žena koje su bile podijeljene u grupe, te su upoređivane žene koje spavaju najmanje osam sati sa onima koje spavaju mnogo manje. Također, sve žene su bile podvrgnute ljekarskom pregledu i mjeren im je obim struka.

Po završetku studije ispostavilo se kako je obim struka kod žena koje su noću spavale manje od pet sati u prosjeku devet centimetara veći nego kod žena koje su spavale osam sati.

"Kratak san remeti proizvodnju kortizola i hormona rasta što doprinosi debljanju.Također, kada spavate manje to automatski podrazumijeva da češće jedete", objasnila je Theorell-Haglöw, dodajući kako su ipak potrebna daljnja istraživanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: