Nauka dokazuje
0

Manjak sna povezan je sa preranom smrću

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Osobe koje noću spavaju kraće od šest sati izložene su riziku da umru ranije, rezultat je analize podataka iz 16 studija koje su obuhvatile više od 1,5 miliona ljudi.

Naučnici kažu da su pronašli jasne dokaze da spavanje kraće od šest sati doprinosi preranoj smrti. Osobe koje učestalo malo spavaju imaju za 12 posto veće šanse da umru prije 65. godine u odnosu na one koji spavajući provedu preporučenih šest do osam sati dnevno.

Istraživači su također otkrili da osobe koje spavaju duže od devet sati imaju za 30 posto veću vjerovatnoću da će umrijeti ranije.

Prethodne studije su pokazale da je manjak spavanja povezan sa visokim pritiskom, gojaznošću, povećanim holesterolom i dijabetesom tipa 2.

Profesor na Univerzitetu u Warwicku Francesco Cappucio kaže da i kraće i duže spavanje može izazvati zdravstvene probleme.

Istraživanje objavljeno u časopisu Sleep obuhvatilo je saznanja 16 studija iz Velike Britanije, Evrope, Amerike i Azije u kojima je praćeno više 1,5 miliona osoba. Više od 100.000 njih je umrlo tokom ovog posmatranja.

"Ljudi bi trebali spavati šest do osam sati", rekao je profesor Cappucio dodajući da je potrebno još naučnog rada da se ustanovi zašto je spavanje toliko bitno za zdravlje.

Profesor Jim Horne iz istraživačkog centra Loughborough kaže da je spavanje važno za fizičko i mentalno zdravlje.

"Spavanje utječe na mnoga oboljenja i zdravstvena stanja, a može dovesti i do depresije. Nešto vjerovatno nije uredu ukoliko osobe tokom noći spavaju manje od pet sati", rekao je on.