Istraživanje
0

Sedam sati sna je neophodno za zdrav život

Sarajevo-x.com
Da biste sačuvali svoje zdravlje i spriječili brojne bolesti morate sebi svakodnevno priuštiti tačno sedam sati sna, pokazala je nedavna studija.

Istraživanje u kojem je učestvovalo 30.000 odraslih osoba pokazalo je da je kod osoba koje spavaju manje od pet sati dnevno dvostruko veći rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Također rizik od oboljenja je povećan kod osoba koje spavaju više od devet sati dnevno, a štaviše rizik od srčanih oboljenja je veći kod onih koji spavaju sat manje ili više od preporučenih sedam sati noćnog sna.

U istraživanju koje su proveli američki naučnici također se navodi da previše ili nedovoljno sna može dovesti do poremećaja u metabolizmu, povećanja krvnog pritiska, a kod osoba koje spavaju duže od sedam sati javljaju se problemi s dišnim putevima.

"Studija koju smo proveli pokazuje da previše ili premalo sna povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, čak i kod naizgled zdravih osoba", istakao je autor studije Anoop Shankar, profesor na Univerzitetu od West Virginia, prenosi "Daily Telegraph".

Inače, ranije ove godine jedno istraživanje je pokazalo da je kod osoba koje spavaju manje od šest sati dnevno povećan rizik od rane smrti.

Također, prethodne studije su pokazale da su osobe koje pate od nedostatka sna gojaznije, te da imaju povećan rizik od obolijevanja od dijabetesa. Također, nedostatak sna dovodi do depresije i poremećaja metabolizma.