Zdravlje
45

Male promjene u jutarnjoj rutini koje će vam cijeli dan ispuniti pozitivnom energijom

Klix.ba
Prvih nekoliko minuta vašeg jutra ključne su kako bi vaš dan bio produktivan i ispunjen pozitivnom energijom. Idealno bi bilo za početak podesiti alarm tako da vas budi u skladu s vašim prirodnim dnevnim ritmom, no to često nije moguće.

Donosimo vam šest načina kako da jutro započnete bolje, odbacujući loše navike koje uništavaju vaše raspoloženje i dobar san.

1. Priuštite sebi 15 minuta bez uređaja Kada ugasite alarm, ostavite telefon i nemojte pregledavati emailove ili poruke na društvenim mrežama. Jutarnje vrijeme treba biti posvećeno samo vama. Isključite notifikacije kako vas ne bi uznemiravale.

2. Zamijenite kafu limunadom Mlaka i svježa limunada donosi sa sobom veliki broj beneficija i to biste trebali popiti ujutro kada otvorite oči. Limunada pokreće vaš metabolizam i topi suvišne masti, čisti usta i grlo te vam pojačava energiju. Nakon što je popijete, sačekajte 30 minuta prije nego pojedete nešto ili operete zube.

3. Ustajte pravilno Postoji bezbroj neispravnih načina kako da ustanete iz kreveta, ali samo je jedan ispravan. Okrenite se na desnu stranu i tada sjedite na krevet ispravljenih leđa. Ovaj način vam smanjuje pritisak na srce i leđa i odličan je ritual za dobro počinjanje dana.

4. Postavite sebi ciljeve za taj dan

Dok se protežete u krevetu ili pripremate limunadu, postavite sebi ciljeve za taj dan, ali ograničite ih na najviše tri. U to može biti uključeno pripremanje obroka u kući, čime ćete sačuvati novac, odlučiti da ćete ići na čas joge ili da ćete zakazati pregled kod ljekara koji odgađate duže vrijeme.

5. Istegnite se Iako je to nešto uobičajeno, mnogo ljudi izbjegava istezanje. To možete uraditi u svom krevetu ili kada ustanete da uradite vježbe koje vam odgovaraju. Time ste napunili energiju i pripremili tijelo za dnevne obaveze.

6. Meditirajte Nemojte preskočiti ovu tačku samo zato što je smatrate dosadnom ili mislite da nemate vremena za nju. Uspješna meditacija može trajati svega nekoliko sekundi. Bitno je da sjedite u udobnoj pozi i fokusirate se na "čišćenje" svoga uma. To pomaže vašem mentalnom zdravlju i donosi osjećaj zadovoljstva.