Simbol jeseni
8

Konzumacija bundeve smanjuje rizik od raka, dobra je za mršavljenje i imunološki sistem

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Bundeve su jedan od simbola jeseni. Porijeklo ove biljke je iz Sjeverne Amerike, a naturalizirana je širom svijeta. Uzgaja se po vrtovima i njivama. Pulpa ploda i sjeme su jestivi. Pulpa je bogata vodom, vlaknima, vitaminima i mineralima, dok je sjeme bogato masnim uljima, proteinima i mineralima.

Od bundevinog sjemena može se praviti i ulje koje je crvenkaste boje, kvalitetno je i lako svarljivo. Pored toga što je bundeva ukusna, hranjiva je i povezana s mnogim zdravstvenim blagodatima.

Bundeva je veoma hranjiva i bogata vitaminom A. Jedna šoljica kuhane bundeve (245 grama) sadrži samo 49 kalorija, 0,2 grama masnoća, 2 grama proteina, 3 grama vlakana, osim toga sadrži i vitamin A, C, kalij, bakar, mangan, vitamine B2, E, željezo te magnezij, fosfor, cink, folat i nekoliko vitamina B grupe.

Zdravstveni benefiti

Osim što je prepuna vitamina i minerala, bundeva ima relativno malo kalorija, jer sadrži 94 posto vode.

Bundeve sadrže i antioksidanse poput alfa-karotena, beta-karotena i beta-kriptoksantina koji umanjuju rizik od hroničnih bolesti. Također, studije pokazuju da antioksidansi štite kožu od oštećenja od sunca i smanjuju rizik od raka, kao i očnih bolesti.

Bogata je i hranjivim tvarima poput vitamina A koji može poboljšati vaš imunološki sistem. Osim toga, vitamin A vam može pomoći i u borbi protiv infekcija.

Bundeva je također bogata vitaminom C za koji se pokazalo da povećava proizvodnju bijelih krvnih ćelija, pomaže imunološkim stanicama da rade učinkovitije i brže zacjeljuju rane.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Osim toga, lutein i zeksantin koji bundeva sadrži mogu zaštititi vaš vid.

Budući da je bogata hranjivim sastojcima, pospješuje gubitak kilograma. Možete je konzumirati mnogo više od ostalih ugljikohidrata, jer sadrži puno manje kalorija od naprimjer riže i krompira. Štaviše, bundeva je dobar izvor vlakana koja vam mogu pomoći suzbiti apetit.

Osobe koje redovno konzumiraju bundevu koja je bogata antioksidansima imaju manji rizik od karcinoma želuca, grla, gušterače, dojke i drugih karcinoma.

Kalij, vitamin C i vlakna koja se nalaze u bundevi mogu koristiti zdravlju srca. Naprimjer, studije su pokazale da ljudi s većim unosom kalija imaju niži krvni pritisak i smanjen rizik od moždanog udara.

Bundeva je bogata umirujućim mineralom magnezijem i na taj način smiruje živce. To je jedan od najboljih prirodnih načina da se opustite.

Krem supa od bundeve

Bundevu je najlakše jesti tako što ćete je začiniti i peći u pećnici, ali također možete uživati u krem supi od bundeve, posebno zimi.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sastojci koji su vam potrebni za pripremu krem supe od bundeve su:

500 gr bundeve 2 luka 150 ml vrhnja za kuhanje so, biber, vegeta ulje

Način pripreme:

Ugijte ulje. Luk isjeckajte i prepržite na ulju, a tikvu ogulite, izrežite i dodajte luku, pržite minut, a potom dodajte 500 ml vode.

Kada se sve skuha, ostavite da se ohladi. Izmiksajte sve štapnim mikserom. Ako je supa pregusta dodajte još malo vode, začinite je i dodajte vrhnje za kuhanje. Stavite je da prokuha još jednom i supa je gotova.

Bundeva je vrlo zdrava i smatra se sigurnom za konzumaciju za većinu ljudi. Međutim, neki ljudi mogu imati simptome alergije nakon što pojedu bundevu, stoga budite pažljivi.