{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Konačno muškarci u prvom planu: Počeo je Movember, puštajte brkove!

3.11.2014. u 16:14
139
36
Konačno muškarci u prvom planu: Počeo je Movember, puštajte brkove!
139
Konačno muškarci u prvom planu: Počeo je Movember, puštajte brkove!
Stigao je novembar, a sa njim je počeo i Movember, period kada muškarci širom svijeta puštaju brkove.
Puštanje brkova ipak ima mnogo dublje značenje od pukog ukrasa za lice. Movember ima za cilj da podigne svijest o zdravlju muškaraca, posebno stavljajući akcent na rak prostate i druga maligna oboljenja koja pogađaju jači spol.

Mjesec je ovo posvećen muškom zdravlju, ali su i žene pozvane da učestvuju i pruže im podršku odbacujući britvice i druga sredstva za depilaciju na mjesec dana.

Movember je začet 2003. godine u Australiji među nekolicinom prijatelja koja je na šaljiv način željela prenijeti vrlo ozbiljnu poruku - o preventivi raka prostate.Počeli su puštati brkove i za to tražili donacije od rodbine i prijatelja. Pokret je prve godine okupio samo 30 učesnika, međutim nakon što ih je opazila Fondacija za oboljele od raka prostate u Australiji i postala im partner, pokret je naglo narastao i proširio se na cijeli svijet.

Tako je Movember postao godišnji događaj u kojem pripadnici jačeg spola na razne načine skreću pažnje na svoje zdravlje, pogotovo o stvarima o kojima se uglavnom govori ispod glasa. Ovaj pokret svrstan je među 100 najboljih nevladinih organizacija u svijetu zbog svog utjecaja, inovativnosti i održivosti.Pravila za učešće u Movemberu nalažu da tokom cijelog mjeseca novembra puštate bradu. Pri kraju mjeseca obrijte je, ali ostavite brkove koje će reprezentovati vas i vaš karakter.

Brada treba biti gusta i ne treba je previše sređivati, jer je cilj prihvatiti dlakavost s obzirom na tužnu činjenicu da oboljeli od raka upravo ostaju bez dlaka usljed jakih terapija.

Sav novac koji biste tog mjeseca potrošili na sredstva za brijanje, donirajte.

Ovaj pokret u našoj zemlji još uvijek nije zaživio, no još uvijek nije kasno, jer "Šta je muškarac bez brkova?"


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: