{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Koliko puta sedmično treba vježbati da se uoči razlika?

16.6.2015. u 18:32
26
56
Koliko puta sedmično treba vježbati da se uoči razlika?
26
Koliko puta sedmično treba vježbati da se uoči razlika?
Mnogi od nas nemaju predstavu koliko im je zaista potrebno vježbanja kako bi ostali u formi pa se pitaju je li dovoljno dvaput sedmično ili treba čak pet.
Srećom, nauka ima odgovor na ovo pitanje, a on se neće svidjeti onima koji imaju problem s motivisanjem sebe na treniranje.

Shawn Arent, stručnjak Univerziteta Rutgers, kazao je da postoji ogromna razlika između treniranja dvaput i treniranja triput sedmično.

Iako je bilo kakva fizička aktivnost bolja od nikakve, ako ste već u pristojnoj formi, vježbanje samo dvaput sedmično neće vam mnogo koristiti.

"Treba trenirati minimalno tri dana sedmično, za strukturirani program vježbanja. Tehnički, nešto biste trebali raditi svakog dana, a to 'nešto' znači fizičku aktivnost. Samo se krećite. Svakog dana imamo sve više i više posla, tako da nas sjedenje odvlači od aktivnosti", istakao je.

Ako naprimjer vježbate sat dnevno i onda ostatak dana sjedite - posljedice po vaše zdravlje su grozne. Nedavna studija ukazala je upravo na to. Potrebno je da budete aktivni i na drugim mjestima osim dok trenirate.

Zanimljiva je razlika između vježbanja dvaput i triput sedmično, a ona ima veze s učestalošću kojom stimulišete svoj organizam. Tri dana treninga sedmično donose značajne dobitke, a s vremenom poželite da progres bude i veći, a trening češći. Vježbate li dvaput sedmično, ne očekujte prevelike rezultate jer to nije dovoljno često za pozitivne zdravstvene ishode.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: