{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Koji su prvi znakovi dijabetesa

Klix.ba
6.11.2018. u 07:11
8
7
Koji su prvi znakovi dijabetesa
8
Koji su prvi znakovi dijabetesa
Fotografija: Shutterstock
Dijabetes nije samo jedna bolest, on se dijeli na tri različita tipa. Većina ljudi ima tip dva koji nastaje kada vaše tijelo ne zna koristiti inzulin i samim tim ne može stabilizovati šećer u krvi. Međutim, sva tri tipa se mogu otkriti kroz testiranje krvi ili nekoliko simboličnih simptoma.
Ukoliko stalno imate potrebu ići u wc ili ste stalno žedni, moguće je da imate neki od tipova dijabetesa. Ukoliko ste često dehidrirani ili se budite više puta tokom noći da biste otišli u wc, vrijeme je da posjetite ljekara.

Dehidracija koja dolazi s dijabetesom isušuje usta, zbog čega je vrlo moguće da ćete imati loš zadah.

Ako vam se vid pogorša i zamuti, vjerovatno imate problema s nedostatkom šećera u krvi. Pri stabilizovanju šećera, vid će se vjerovatno vratiti u normalu.

Trnci u nogama i rukama često ukazuju na dijabetes nekog tipa. Dijabetes otežava protok krvi i pomaže u stvaranju bakterija i infekcija u krvi te podiže nivo holesterola i krvni pritisak.

Zbog svega ovoga moguće je da vam rane sporije zarastaju i da krv slabije protiče kroz organizam.

Neočekivani gubitak kilograma i osjećaj nenaspavanosti također spadaju u loše znakove na koje obavezno treba obratiti pažnju. Ako spavate dovoljan broj sati, ali se ne osjećate naspavano, provjerite stanje šećera u krvi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: