Smanjite količinu
26

Kofein u krvi može utjecati na tjelesnu masnoću i povećati rizik od dijabetesa

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Razina kofeina u krvi mogla bi utjecati na količinu tjelesne masti u organizmu, što je faktor koji bi zauzvrat mogao odrediti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti.

To su nalazi studije iz marta 2023. godine koja je koristila genetske markere za utvrđivanje definitivnije veze između razine kofeina, BMI-a i rizika od dijabetesa tipa 2.

Istraživački tim s Karolinska Instituta u Švedskoj, Univerziteta u Bristolu u Velikoj Britaniji i Imperial Collegea u Londonu u Velikoj Britaniji rekao je da bi se nekalorična pića s kofeinom mogla proučavati kao potencijalno sredstvo za smanjenje razine tjelesne masnoće.

"Genetski predviđene veće koncentracije kofeina u plazmi bile su povezane s nižim BMI-om i masom cijelog tijela", napisali su istraživači u svom radu.

Nadalje, genetski predviđene veće koncentracije kofeina u plazmi bile su povezane s nižim rizikom od dijabetesa tipa 2. Procijenjeno je da je približno polovica učinka kofeina na sklonost dijabetesu tipa 2 posredovana smanjenjem BMI.

Studija je uključivala podatke od nešto manje od 10.000 ljudi prikupljene iz postojećih genetskih baza podataka, a usredotočila se na varijacije u/ili blizu specifičnih gena za koje se zna da su povezani s brzinom kojom se kofein razgrađuje.

Općenito, oni s varijacijama koje utječu na gene, nazvanima CYP1A2, i genom koji to regulira, koji je nazvan AHR, mogu sporije razgraditi kofein, dopuštajući mu da dulje ostane u krvi. Ipak, oni, također, općenito piju manje kofeina.

Pristup nazvan Mendelska randomizacija korišten je za određivanje vjerojatnih uzročnih odnosa između prisutnosti varijacija, bolesti poput dijabetesa, tjelesne mase i faktora načina života.