Zdravlje
38

Kad si gladan, stvarno nisi svoj: Nemojte se svađati gladni!

Klix.ba
Naučnici su dokazali direktnu vezu između osjećaja gladi i agresivnosti prema našim partnerima.

Postoje neki ljudi koji bi, ukoliko preskoče ručak, obavezno trebali nositi crveni znak - OPASNOST! Kruljenje u želucu znači nizak nivo šećera u krvi, no kakve to veze ima sa agresivnošću i konfliktima sa ljudima u našoj okolini?

U jednoj nedavno provedenoj američkoj studiji, istraživači su, u želji da ispitaju direktnu vezu između gladi i agresivnosti, te sklonosti konfliktima, posmatrali 107 parova u braku, stavivši ih pod nadzor 21 dan.

Najprije su im izmjerili nivo šećera u krvi, nakon čega su tražili da ispune kviz o tome koliko su zadovoljni svojim brakom. Nastavili su ih posmatrati sljedećih 21 dan, stalno mjerivši razinu glukoze u krvi.

Agresivnost su stručnjaci definisali na dva načina: kao agresivni impuls i agresivno ponašanje, te nastojali uporediti razliku između misli i djelovanja.

Kako bi se nosili sa agresivnim impulsima, istraživači su parovima dali po jednu voodoo lutkicu i 51 iglu, sa instrukcijama da u zavisnosti od količine ljutnje koju osjećaju, svaku noć toliko igala zabiju u lutkicu.

Kako bi testirali agresivno ponašanje, parovima su dali da nose slušalice dok su se takmičili međusobno u 25 različitih zadataka. Nakon svakog završenog zadatka, pobjednik je određivao koju i koliko glasnu muziku će puštati svom partneru na slušalice.

Nakon 21 dan, istraživači su zaključili sljedeće: pad šećera u krvi direktno je povezan sa povećanom agresivnošću među supružnicima. Što je nivo šećera u krvi kod ispitanika bio niži, to su više igala zabadali u voodoo lutkicu i to su glasniju i agresivniju muziku puštali na slušalice svom partneru.

"Prije nego se odlučite oko bilo čega prepirati ili svađati s vašim supružnikom, pobrinite se da niste gladni", kazao je vođa studije Brad Bushman, profesor psihologije sa univerziteta u Ohiju.

On je pojasnio kako je mozgu, iako čini tek dva posto naše tjelesne težine, potrebno 20 posto kalorija koje unesemo, te da se radi o izuzetno zahtjevnom organu kad je potrošnja energije u pitanju.

"Kad mozgu nedostaje energije, nedostaje mu i samokontrole, čime se stvara plodno mjesto za agresivne impulse i ponašanja", dodao je Bushman.