Zdravlje
13

Jednostavnim testom provjerite da li spavate dovoljno

Klix.ba
Psiholog Richard Wiseman, autor knjige "59 sekundi: Promijenite svoj život za manje od minute", kreirao je jednostavan test kojim možete provjeriti da li je količina vašeg sna dovoljna vašem organizmu.

Ako patite od manjka sna vjerovatno vam se dešavaju kratka "pomračenja" zvana "mikrosnovi", kaže Wiseman.

To su epizode u danu kada nesvjesno odspavate na nekoliko sekundi i niste svjesni šta se dešava oko vas. (To je poprilično bezopasno ako ste na poslu u kancelariji, ali ne bi bilo dobro da vam se desi tokom vožnje.)

Da bi provjerili da li su neispavani, Wiseman traži od gledalaca da pogledaju animirani video gdje se prikaz mijenja nakon nekoliko sekundi, a zatim se brzo vrati na početni. Ako ne primijetite određene stvari, npr. promjenu u boji autobusa iz plave u zelenu ili nedostatak zgrada, vjerovatno vam nedostaje sna.

Nije dokazano koliko je tačan test jer je dobro poznati psihološki tekst sa Harvarda, poznat kao "gorila eksperiment" pokazao da naš mozak "ne vidi" mnoge stvari oko nas (čak ni gorilu kako šeta tokom košarkaške utakmice pred našim očima) bez da mi to i shvatimo.

Wiseman također preporučuje još nekoliko korisnih načina da provjerite da li dovoljno spavate. Ako vam je uvijek potreban alarm da biste se probudili, uspijevate zaspati u roku od pet minuta nakon ustajanja ili pijete mnogo kafe tokom dana, onda biste vjerovatno trebali češće "sklopiti oči".