Zdravlje
43

Jedino pravilo koje morate primijeniti ukoliko želite smršati

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kad se radi o dijeti i gubljenju suvišnih kilograma, stručnjaci dijele mišljenje o tome kako je za zdrav proces mršanja potrebno uskladiti i pridržavati se mnoštva pravila koja uključuju pravilnu prehranu i redovnu tjelovježbu.

Ipak, nakon brojnih istraživanja, stručnjaci su došli do jednog podatka koji dugoročno daje dobre rezultate, a ne radi se ni o kakvoj komplikovanoj dijeti uz koju ćete umjesto kilograma izgubiti živce.

U studiji su istražitelji ispitali 240 odraslih sa zdravstvenim stanjem u kojem imaju povećan rizik od srčanih bolesti, te indeks tjelesne mase iznad normalnog.

Skupina od 119 osoba podrvrgnuta je dijeti u kojoj su konzumirali vrlo malo kalorija, provodili dijete čišćenja organizma voćnim sokovima, jeli dosta voća i povrća, nemasnih mliječnih proizvoda, smanjili unos masti i šećera, te hranu pripremljenu sa malo soli.

Ostatak ispitanih, tačnije 121 osoba, su morali slijediti samo jednu uputu – jesti više vlakana, najmanje 30 grama dnevno. Ni za jednu od grupa nije preporučena tjelovježba, kako bi na najprecizniji način mogla biti uočena efikasnost režima prehrane.

Nakon 12 mjeseci stigli su rezultati. Osobe na prvoj dijeti izgubile su u prosjeku oko 3,5 kilograma, dok su oni koji su jeli više vlakana izgubili oko 2,5 kilograma. I iako je prva dijeta dovela do gubitka više kilograma (što je i logično, uz smanjeni unos kalorija i sva pravila), ipak je iznenađujuće da je samo jedna promjena poput unosa više vlakana uspjela dovesti do takvih rezultata kad je gubitak kilograma u pitanju.

Stručnjaci ovo objašnjavaju svojstvom vlaknaste hrane da vas učini sitima. Ipak, ne treba pretjerivati, jer vas previše hrane bogate vlaknima može učiniti napuhanima i uzrokovati probleme s probavom i gasovima. Umjesto toga, preporučuju da u prehranu dodate neke od namirnica bogate vlaknima, kao što su primjerice jabuke (od kojiih jedna sadrži 4 do 5 grama vlakana).

Vlakna su nužna za dobru probavu, a najviše ih ima u sljedećim namirnicama: ječam, zob, leća, jabuke, narandže, šljive, kruške, jagode, avokado, maline, orašasti plodovi, sjemenke lana, grah, grašak, borovnice, krastavci, karfiol, špinat, blitva, brokoli, zelena salata, celer, mrkva...