Provjerite ih što prije
23

Hrana nije jedini uzrok visokog šećera u krvi, četiri navike mogu utjecati na nagli skok glukoze

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Vaša ishrana igra značajnu ulogu u nivou šećera u krvi, ali to ishrana nije jedina stvar koja utječe na nivo šećera u krvi. Postoje navike koje nemaju nikakve veze s tim šta jedete, ali mogu znatno utjecati na visinu vašeg šećera u krvi.
Poznato je da ljudi koji imaju dijabetes moraju paziti ishranu, naročito kada je riječ o ugljikohidratima jer se oni razgrađuju na glukozu. Ako ipak pazite na ishranu, a i dalje primijetite visok nivo šećera u krvi, trebali biste obratiti pažnju na ove četiri navike.

Stres

Kada ste pod stresom, oslobođaju se hormoni poput adrenalina i kortizola, a otpuštanje ovih hormona povećava vašu budnost i proizvodnju energije što na kraju znači da će šećer u vašoj krvi skočiti. Riječ je o sasvim prirodnoj reakciji, ali problem se stvara kada stres ne prolazi.

Stres koji se javlja kod svakodnevnih obaveza kao što su posao, finansije i privatni odnosi loše djeluju na vaš organizam jer kortizol povećava nivo šećera u krvi.

Loš san

Kvalitetan san je neophodan svakom čovjeku, a njegov nedostatak može potaknuti porast kortizola tokom dana i smanjiti učinkovitost organizma koji pokušava smanjiti nivo šećera u krvi na prirodan način.

Ako ne spavate dovoljno, možete osjetiti povećanu glad tokom dana i manju sitost nakon obroka, što ponovo dovodi po naglog porasta šećera u krvi.

Ne vježbate dovoljno

Smanjena fizička aktivnost također je povezana s kontrolom šećera u krvi. Studija iz 2022. godine otkrila je da hodanje od dvije do pet minuta toko sata ili dva nakon jela bilo dovoljno da ima značajan utjecaj na nivo šećera u krvi. Prema tome, intenzivnije vježbanje imalo bi još bolji učinak.

Obrok kasnije tokom dana

Nije samo važno šta jedete, nego i kada jedete. Tijelo se aktivira u jutarnjim satima i tada je bolje pripremljeno za razgradnju hrane i ostale procese u organizmu. Obrok koji pojedete neposredno prije spavanja povezan je s pretjeranim skokom šećera u krvi. Večera je obično najveći obrok u danu pa razmislite o tome da je smanjite, a povećate druge obroke tokom dana.