Zdravlje
2

Hormoni regulišu naš apetit i napade gladi, no ponekad znaju ispasti iz ravnoteže...

Klix.ba
Leptin i grelin su hormoni i sastavni dio našeg sistema za regulisanje apetita i gladi, no ponekad znaju ispasti iz ravnoteže...

Leptin je hormon sitosti, i obično ga luče naše masne ćelije kako bi suzbile apetit. Leptin je način na koji nam naš mozak daje do znanja da smo siti, te iz tog razloga, ukoliko u organizmu postoji manjak leptina ili neki disbalans hormona, stvari mogu da se zakomplikuju.

Zakleti neprijatelj leptina je grelin, hormon gladi. Kad su hormoni u našem organizmu u balansu, ova dva hormona rade skupa u ravnoteži i drže našu glad pod kontrolom. To znači da smo gladni kad trebamo biti gladni i da prestajemo jesti kad počnemo osjećati sitost.

Međutim, ukoliko u organizmu nema dovoljno leptina grelin stupa na scenu, čineći da se stalno osjećamo gladnima.

Nekontrolisani apetit može biti signal da u organizmu postoji disbalans ili nedostatak hormona leptina, a ovaj problem posebno zna biti karakterističan kod gojaznih osoba.

Što više masnih ćelija (sala) u organizmu imamo, više leptina bismo trebali lučiti (ukoliko nemamo neki poremećaj). Stoga, ukoliko izgubimo veliki broj kilograma jako brzo, možemo se boriti sa napadima gladi i povećanog apetita jer smo izgubili i količine leptina na koje smo navikli. Iz ovog razloga osobe koje smršaju imaju problem da zadrže novu tjelesnu težinu i vrlo često ponovo vrate kilograme

Lučenje leptina u našem organizmu možemo poremetiti i sa ekstremnim dijetama. Ukoliko se izgladnjujemo i pravimo preveliku kalorijsku restrikciju, nivo leptina će se sniziti, što će povećati glad i apetit.

Sigurno si postavljate pitanje - ukoliko više masnih ćelija znači i više leptina, hormona sitosti, zašto onda gojazni ljudi i dalje imaju problem s pojačanim apetitom? Tu na snagu stupa pojam rezistencija na leptin. Ukoliko naše tijelo luči previše leptina, naš mozak u jednom trenutku može postati desenzitiziran i neosjetljiv na ovaj hormon.

Šta uraditi ukoliko imate nizak leptin i napade gladi čak i nakon jela?

Stručnjaci savjetuju da se ne zanosite suplementima i preparatima koje možete nabaviti na internetu, budući da u velikoj mjeri ne funkcionišu i mogu napraviti više štete nego koristi.

Najbolja stvar koju možete napraviti jeste porazgovarati sa svojim ljekarom koji će odrediti da li je potrebno napraviti pretrage triglicerida i inzulina, te donijeti odluku o načinu liječenja.