Gastro
61

Jeste li konstantno gladni? Pet najčešćih razloga zašto je to tako

Klix.ba
Ponekad osjećamo konstantnu glad, čak i ako smo imali kvalitetne i obilne obroke, pa tako samo razmišljamo o tome kad i gdje će biti naš sljedeći obrok. Pojačan apetit može biti prirodna nuspojava nekih stanja, no nekad može biti simptom određenog poremećaja koji bi trebalo pronaći i liječiti.

Ukoliko ste zdravi, ali i dalje imate pojačan apetit, onda obratite pažnju na neku od ovih stvari.

Nutricionistica Shona Wilkinson iz NutriCentra za britanski Metro pojašnjava najčešće razloge zbog kojih možemo osjećati konstantnu glad.

Jedete previše ugljikohidrata

Previše ugljikodrata za večeru može dovesti do napada gladi sljedeći dan, čak i nakon obroka. Kad u jednom obroku unesemo previše ugljikohidrata, naše tijelo ih apsorbira kao šećere. Porast šećera u krvi podstiče lučenje inzulina, hormona koji stimuliše naše ćelije da preuzmu glukozu. Kad se šećer ubrzo povuče iz krvi, ovo podstiče glad i želju za još više ugljikohidrata, pa je nakon večere bogate ugljenim hidratima moguće i buđenje u toku noći.

Kako biste ovo izbjegli, potrebno je izbjegavati rafinirane ugljikohidrate i radije ih zamijeniti zdravim namirnicama poput slatkog krompira ili tamne riže, kombinovanih sa proteinima poput piletine ili ribe sa porcijom zelenog povrća poput brokula. Ovo će ugljenim hidratima omogućiti da se probave polako, čineći vas duže sitima. Na ovaj način inzulin neće stalno "skakati", imat ćete stabilan šećer u krvi i neće se dešavati napadi gladi.

Nedostaje vam sna

Nedostatak sna može imati velikog utjecaja na osjećaj gladi. Manjak sna reducira nivo hormona leptina koji je odgovoran za smanjenje gladi, te povećava nivo hormona grelina, koji stimuliše glad. Ovo je jedan od razloga zašto manjak sna vremenom može dovesti do debljanja.

Magnezij također može pomoći boljem snu - ovaj važan mineral nam je potreban da bismo opustili mišiće, što nam također može pomoći pri tome da lakše zaspimo. Obratite pažnju na oblik magnezija, budući da su šumeće tablete ili pak tablete u formi magnezij dioksida, koje se najčešće mogu naći u apotekama i trgovinama, zapravo beskorisne, budući da ih tijelo ne može apsorbirati na prvi način. Najbolji oblici magnezija su bis-glicinat, te malat. Magnezij citrat pak može imati laksativno dejstvo.

Dehidrirani ste i vašem tijelu treba vode

Vrlo često žeđ možemo zamijeniti glađu, pa tako mislimo da smo gladni, a naše tijelo ustvari treba vodu. Voda nam je potrebna kako bi naše ćelije iskoristile nutrijente iz hrane koju jedemo, a nedostatak važnih nutrijenata čini da naše tijelo žudi za još hrane. Ovo je još jedan od razloga da se pobrinete da vodu pijete tokom čitavog dana, a ne samo kad vas uhvati želja za grickanjem.

Pijenje vode između obroka nas čini sitijima i može pomoći u regulaciji apetita. Ipak, važno je da ne pijete mnogo vode neposredno prije obroka, za vrijeme ili nakon jela, budući da to razblažuje želučanu kiselinu i utječe na probavu.

Imate menstruaciju ili ste u PMS-u

Dokazano je kako se apetit kod žena pojača u drugoj polovini ciklusa, odnosno, neposredno nakon ovulacije i može trajati sve do početka menstrualnog ciklusa, pa i za vrijeme menstruacije. Iz tog razloga nutricionisti preporučuju da se u ovom periodu pojača unos proteina, te da se uz svaki obrok konzumiraju namirnice kao što su riba, meso, jaja, sjemenke, kao i da se smanji unos procesirane hrane, rafiniranih ugljikohidrata i šećera.

Pored toga, veliki utjecaj na rad hormona imaju kafa i alkohol, tako da bi oni u ovom periodu trebali biti svedeni na minimum.

Dovoljan unos vitamina i minerala, posebno magnezija, također može pomoći u ovom periodu za smanjenje apetita.

Jedete za dvoje

Logično je da se tokom trudnoće poveća apetit i potreba za više kalorija, u pitanju je prirodan proces protiv kojeg se ne treba boriti. Ipak, najvažnije je da se potrudite da sve vrijeme donosite zdrave i pametne odluke po pitanju hrane, što pretpostavlja izbjegavanje procesirane i rafinirane hrane, kao i mnogo šećera.

U trudnoći bi osnovu prehrane trebale činiti zdrave namirnice, dosta povrća, voća, proteina i zdravih masnoća, te pametno planirani obroci koji neće dovesti do velikog dobitka suvišnih kilograma.